Γιατί είναι τόσο πολύτιμο το μέλι Manuka;

Το μέλι Manuka παράγεται στη Νέα Ζηλανδία και είναι γεμάτο με τόσα θρεπτικά συστατικά και θεραπευτικές ιδιότητες που εύκολα μπορεί κάποιος να το κατατάξει στα superfoods. Ενώ όλα τα μέλια είναι γνωστά για τις αντιβακτηριδιακές τους ικανότητες χάρη στο υπεροξείδιο του υδρογόνου που περιέχουν, το μέλι Manuka έχει κι άλλα συστατικά που ενισχύουν αυτή του τη δράση, όπως η μεθυλγυοξάλη και η διυδροξυακετόνη, που βρίσκεται στο νέκταρ των λουλουδιών Manuka. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή.

Το συγκεκριμένο μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος της θεραπείας αλλά και της ανακούφισης των εγκαυμάτων και των ελκών, ενώ όλο και πιο συχνά εμφανίζονται περιπτώσεις στο ίντερνετ που το χρησιμοποιούν για την καταπολέμηση της ακμής και του εκζέματος. Αν και, προς το παρόν, δεν υπάρχουν επαρκείς κλινικές μελέτες για το αποδείξουν, πολλά άτομα που το έχουν χρησιμοποιήσει επιβεβαιώνουν τις ευεργετικές του ιδιότητες πάνω στο δέρμα.

Επιπλέον, πολλές έρευνες έχουν δείξει τη σημαντική προσφορά του μελιού Manuka στη στοματική υγιεινή, αφού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και στη θεραπεία της ουλίτιδας και της περιοδοντικής νόσου. Σε συνδυασμό με το ασβέστιο, τον φώσφορο και τον ψευδάργυρο, το εν λόγω μέλι αποτελεί ένα όπλο για την καλή υγεία των δοντιών.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής Εκπαίδευσης και Έρευνας του Chandigarh της Ινδίας, το μέλι Manuka μπορεί να συμβάλλει στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Βοηθά στη θεραπεία της εντερικής φλεγμονής και του πόνου, και στην διόρθωση των βλαβών που έχουν προξενήσει οι ελεύθερες ρίζες.

 

You may also like