Γιατί πρέπει να φοράμε γυαλιά ηλίου; από τον Μιχαήλ Χριστοδουλίδη

d8908e519dc8b04e8be5a17dd254fd89

Γράφει ο Μιχαήλ Χριστοδουλίδης, οφθαλμίατρος 

Ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια. Είναι σημαντικό, ακόμη και κατά τη χειμερινή περίοδο, να φοράμε γυαλιά ηλίου για να προστατεύσουμε τα μάτια μας από τυχόν βλάβες. Η ηλιακή ακτινοβολία είναι υπεύθυνη για διάφορες παθολογικές αλλαγές στα μάτια μας. Είναι πιθανή η εμφάνιση ρυτίδων και μορφωμάτων στα βλέφαρα, που μπορεί να είναι ακόμη και κακοήθη. Η υπεριώδης ακτινοβολία επιταχύνει την εξέλιξη του πτερυγίου που κατευθύνεται προς το κέντρο του κερατοειδούς χιτώνα και καθιστά δυνατή την πρόκληση κερατοεπιπεφυκίτιδας με συμπτώματα φωτοφοβίας και άλγους.

Η υπερέκθεσή μας στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη και εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες μεταξύ των ωρών 11 π.μ. και 4 μ.μ. η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα τα μάτια μας αν κυκλοφορούμε τα προστατευτικά γυαλιά ηλίου.

Ποιες είναι οι προδιαγραφές ασφαλείας των γυαλιών ηλίου;

Τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν τη σήμανση CE, δηλαδή ότι η κατασκευή τους είναι σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας. Επίσης, θα πρέπει να απορροφούν 100% την υπεριώδη ακτινοβολία και να μην παραμορφώνουν την εικόνα.

Τα είδη των φακών

Τα γυαλιά που συνήθως επιλέγουμε απορροφούν έως 400nm, δηλαδή μας καλύπτουν από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτό που δεν καλύπτουν, όμως, είναι την μπλε ακτινοβολία, η οποία ευθύνεται και για την πρόκληση βλαβών στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Γι’ αυτό δημιουργήθηκαν οι φακοί μελανίνης που καλύπτουν και τη μπλε ακτινοβολία. Οι πολωτικοί φακοί (polarized) απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία και εμποδίζουν την αντανάκλασή της.

Γιατί πρέπει να αγοράζουμε γυαλιά ηλίου μόνο από καταστήματα οπτικών;

Γιατί τα γυαλιά ηλίου που δεν πωλούνται σε καταστήματα δεν απορροφούν όλη την υπεριώδη ακτινοβολία. Ορισμένα υλικά δε, μπορούν να προκαλέσουν δερματική αλλεργική αντίδραση.

Τα άτομα που έχουν μυωπία προτιμούν τους καφέ φακούς, ενώ τα άτομα που έχουν υπερμετρωπία τους πράσινους ή γκρι φακούς.

4a397bdd9b31e2b241b3ad670cc6c0c4Πώς θα καταλάβω αν ο φακός είναι καλός;

Ο έλεγχος της απορροφητικότητας των γυαλιών πρέπει να γίνεται με ειδικά μηχανήματα στο οφθαλμιατρείο ή σε κατάστημα οπτικών. Τα γυαλιά που πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και έχουν τη σήμανση CE πληρούν σίγουρα τα κριτήρια.

Παιδικά γυαλιά ηλίου

Τα παιδιά πρέπει να φοράνε γυαλιά ηλίου αμέσως μόλις καταφέρουν να τα ανεχτούν. Τα παιδικά γυαλιά ηλίου πρέπει να έχουν οργανικούς φακούς, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος τραυματισμού. Οι φακοί αυτοί είναι πιο ελαφροί και ανθεκτικοί από τους κρυστάλλινους. Τα παιδικά γυαλιά ηλίου θα πρέπει επίσης να αναγράφουν τη σήμανση CE, η οποία πιστοποιεί τις προδιαγραφές ασφαλείας.

*  Ο Μιχαήλ Χριστοδουλίδης είναι οφθαλμίατρος και συνεργάζεται με το  doctoranytime.gr , που σας εξασφαλίζει μια πιο εύκολη καθημερινότητα για τη φροντίδα της υγείας σας, καθώς:
– Βρίσκετε τον κατάλληλο γιατρό αξιολογώντας πληροφορίες όπως βιογραφικό, εμπειρία, εξειδίκευση, κόστος επίσκεψης, αξιολόγηση άλλων ασθενών κ.α.
– Κλείνετε το ραντεβού σας δωρεάν & online οποιαδήποτε στιγμή και σε λιγότερο από 1΄
– Έχετε τον πλήρη έλεγχο της παρακολούθησης της υγείας σας, διατηρώντας το ιατρικό ιστορικό σας στην προσωπική σας σελίδα!

You may also like