Γιατί το στόμα μου «στεγνώνει» συχνά;

Η ξηροστομία ή αλλιώς το «στεγνό στόμα» περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία οι σιελογόνοι αδένες του στόματος δεν παράγουν αρκετό σάλιο, ώστε να κρατήσουν το στόμα υγρό. Το σάλιο επιτελεί πολύ σημαντικούς ρόλους, όπως την προστασία των δοντιών από την τερηδόνα, τον περιορισμό των βακτηριακών λοιμώξεων και την ενίσχυση της γεύσης που διευκολύνει το μάσημα και την κατάποση του φαγητού.

Η ξηροστομία, όμως, είναι μία πάθηση που πρέπει να προσέξουμε, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη άλλων προβλημάτων.

Μερικές από τις πιο συνήθεις αιτίες ξηροστομίας είναι:

  1. Αφυδάτωση: Μία από τις πιο κοινές αιτίες της ξηροστομίας είναι η αφυδάτωση που προκαλείται από τη μη κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού από τον οργανισμό.
  2. Φάρμακα: Συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές, όπως το Adderall καιτο Sudafed, μπορούν να προκαλέσουν ξηροστομία, λόγω του τρόπου με τον οποίο περιορίζουν τα αιμοφόρα αγγεία.
  3. Ροχαλητό: Εάν ροχαλίζετε όλο το βράδυ κι αναπνέετε από το στόμα, πολλές φορές το στόμα έχει την τάση να «στεγνώνει» και το πρωί καταλήγετε να ξυπνάτε με την ενοχλητική αίσθηση της ξηρότητας.
  4. Αυτοάνοσο νόσημα: Πιθανή ιατρική εξήγηση είναι ένα προϋπάρχοναυτοάνοσο νόσημα, όπως το σύνδρομο Sjogren που προσβάλλει κυρίως τους εξωκρινείς αδένες (σιελογόνοι, δακρυϊκοί, κ.α.) κι έχει σαν κύριο αποτέλεσμα την ξηροστομία και την ξηροφθαλμία.
  5. Κάπνισμα και ποτό: Τοκάπνισμα μπορεί να μειώσει την παραγωγή σάλιου και σαν αποτέλεσμα να κάνει το στόμα ξηρό. Το ίδιο και το ποτό.
  6. Πρόβλημα στη ρινική κοιλότητα: Η ύπαρξη ρινικών πολύποδων ή ενός αποκλίνοντος διαφράγματος μπορεί να οδηγήσει στην αναπνοή από το στόμα λόγω της δυσκολίας αναπνοής από τη μύτη. Προβλήματα της ρινικής κοιλότητας μπορεί να επίσης να συμβάλλουν στο ροχαλητό.

Σε κάθε περίπτωση, εάν η ξηροστομία επιμένει σημαντικό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν γιατρό που θα μπορέσει να σας κατευθύνει σωστά για τα μέτρα που πρέπει να πάρετε, ώστε να καταπολεμήσετε αυτήν και την αιτία από την οποία προκαλείται.

You may also like