Γιατί υπάρχουν οι άνδρες;, από το Νίκο Μαραβέγια

women-menαπό τον Νίκο ΜαραβέγιαΠαθολόγο*

Μία διαχρονική απορία στον χώρο της βιολογίας (και όχι μόνο) είναι γιατί η αδυσώπητη εξέλιξη των
ειδών επιτρέπει την ύπαρξη του ανδρικού φύλου , από την στιγμή που στα περισσότερα είδη το ανδρικό σπέρμα συνεισφέρει μόνον στην αναπαραγωγή.

Η απάντηση φαίνεται ότι δόθηκε από Βρετανούς ερευνητές του Univercity East Anglia, και δημοσιεύθηκε στο Nature . Η  άποψή τους είναι ότι το αρσενικό φύλο είναι απαραίτητο για την διαδικασία της σεξουαλικής επιλογής η οποία βοηθάει τα είδη να απομακρύνουν τις ασθένειες και τον επακόλουθο κίνδυνο εξάλειψής τους. Ενα σύστημα όπου οι απόγονοι θα προέκυπταν χωρίς σεξουαλική διαδικασία , θα είχε φυσικά σαν αποτέλεσμα την δημιουργία μεγαλύτερου αριθμού απογόνων. Η διαδικασία όμως της σεξουαλικής επιλογής όπου τα αρσενικά ανταγωνίζονται μεταξύ τους γιά να επιλεγούν από τα θηλυκά προς αναπαραγωγή, οδηγεί τελικά σε βελτίωση του συνόλου των γονιδίων, άρα και της υγείας των απογόνων. Απουσία σεξουαλικής επιλογής, συνεπάγεται εξασθένηση του γενετικού υλικού και δημιουργία απογόνων ευάλωτων σε ασθένειες. Με άλλα λόγια φαίνεται ότι η σεξουαλική επιλογή δρά σαν φίλτρο απομάκρυνσης μεταλλάξεων και βοηθάει τα είδη να ακμάσουν και να απομακρυνθούν από τον κίνδυνο μελλοντικής εξάλειψης.

Αναλυτικότερα στην βρετανική μελέτη χρησιμοποιήθηκαν και παρατηρήθηκαν για μία δεκαετία
(50 γενεές του είδους), δύο πληθυσμοί σκαθαριών( flour beetles Tribolium, εξαιρετικά ανθεκτικά στην ακτινοβολία-ξηρασία και στα εντομοκτόνα). Η  ομάδα με αναλογία θηλυκών-αρσενικών 90:10, άρα με έντονο ανταγωνισμό για αναπαραγωγή , παρήγαγε ανθεκτικούς απογόνους, ενώ η ομάδα με μoνογαμική αναπαραγωγή οδηγήθηκε στην πλήρη εξαφάνισή της μετά από 10 γενεές !

 

Πηγή: http://nikmara.wordpress.com

*Ο Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος κι εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

You may also like