Γιατί χρειαζόμαστε τα μύρτιλλα στη διατροφή μας!

Προσωπικά τα λατρεύω..σκέτα ή σε κάποιο γλυκό ή ακόμα και σε μαρμελάδα, είναι τα φρούτα που μπορώ να τα φάω κάθε στιγμή κι εποχή! Και διαβάζοντας την παρακάτω έρευνα, χάρηκα ιδιαίτερα γιατί όπως έμαθα τα άγρια μύρτιλλα μπορούν να περιορίσουν τη ζημιά που προκαλούν τα πολλά λιπαρά στην υγεία σας.

Τα bilberries, που αποτελούν ένα είδος μούρων και μοιάζουν με τα μύρτιλλα με μόνη διαφορά ότι είναι πιο όξινα, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και εμποδίζουν τη δημιουργία φλεγμονών στο σώμα, οι οποίες όταν γίνονται χρόνιες προκαλούν την εμφάνιση διάφορων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Αυτές οι ευεργετικές τους ιδιότητες θεωρείται ότι οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες.

Η έρευνα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «PLoS ONE», έγινε σε πειραματόζωα. Για ένα διάστημα 3 μηνών οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας τάιζαν με λιπαρές τροφές μια ομάδα ποντικιών. Σε ορισμένα από αυτά έδιναν μια μικρή ποσότητα αποξηραμένων άγριων μύρτιλων, που αντιστοιχούσε στο 5-10% των ημερήσιων θερμίδων που προσλάμβαναν συνολικά.

Μετά το πέρασμα των 3 μηνών οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που έτρωγαν άγρια μύρτιλα είχαν χαμηλή αρτηριακή πίεση, χαμηλά επίπεδα κυτοκινών (τα υψηλά επίπεδα κυτοκινών αποτελούν ένδειξη φλεγμονής) και φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα συγκριτικά με τα υπόλοιπα ποντίκια.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μια χούφτα άγρια μύρτιλα καθημερινά αρκεί για να μειώσει τον αντίκτυπο που έχει η πλούσια σε λιπαρά διατροφή στην υγεία μας. Αρκετές μελέτες, εξάλλου, έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των λιποκυττάρων στο σώμα σε ποσοστό 73%.

Πηγή: vita.gr/  

Photo credits: @jeremydgreat(unsplash)

You may also like