Γιορτινά μανιτάρια γεμιστά

Νοστιμότατα γεμιστά μανιτάρια με λαχανικά και παρμεζάνα, που όχι μόνο θα σας ανοίξουν την όρεξη, αλλά και θα στολίσουν το τραπέζι σας. Οι vegeterians, αλλά και όσοι δεν συμπαθούν τα ζωικά λίπη, θα ενθουσιαστούν ακόμα περισσότερο από το γευστικότατο αυτό ορεκτικό.

ΥΛΙΚΑ:
12 μεγάλα μανιτάρια
1/2 μεγάλη πράσινη πιπεριά ή μια μικρή
1 κρεμμυδάκι για στιφάδο ψιλοκομμένο (1/4 της κούπας)
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο (1/4 της κούπας)
ελαιόλαδο
1/4 της κούπας τριμμένη παρμεζάνα
λίγη ακόμα τριμμένη παρμεζάνα για γαρνιτούρα
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 φετα ψωμί του τόστ ψημένη (φρυγανισμένη)
μια πρέζα πάπρικα
μια πρέζα θυμάρι
αλάτι
πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια απο τη φλούδα που έχουν στο καπάκι τους. Προσοχή τα μανιτάρια δεν πλενονται. Αφαιρούμε τον μίσχο απο το κέντρο και καθαρίζουμε αν χρειάζεται με ένα μαχαίρι ώστε να δημιουργηθεί χώρος για να τα γεμίσουμε. Τα βάζουμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε τους μίσχους και τους ψιλοκόβουμε. Θα πρέπει να μας βγούν 1/3 της κούπας περίπου. Αν είναι πολύ περισσότερο αφαιρούμε λίγους.
Ψιλοκόβουμε την πιπεριά και τα κρεμμυδάκια. Κόβουμε σε μικρα κυβάκια και το ψωμί.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε μανιτάρια και λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν. Αν δεν έχουν μαλακώσει αρκετά και έχουν χάσει τελείως τα υγρά τους μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό. Στο τέλος δεν θα πρέπει να έχουν υγρά.
Λιώνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε λίγο ακόμα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, παπρικά και το θυμάρι. Ανακατεύουμε. Βάζουμε και το ψωμί και ανακατεύουμε καλά.
Βγάζουμε από το μάτι το τηγάνι και προσθέτουμε την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε και πάλι.
Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε ένα – ένα τα μανιτάρια και ρίχουμε λίγο ελαιόαδο (1 κ.γ περίπου) σε κάθε ένα, πάνω από τη γέμιση.
Σε ένα ταψάκι ή λαμαρίνα απλώνουμε λαδόχαρτο και το αλείφουμε με λάδι. Ραντίζουμε με αλάτι (χοντρό κατά προτίμηση). Βάζουμε επάνω τα μανιτάρια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10-12 λεπτά σε χαμηλή σχάρα.
Μόλις είναι έτοιμα τα μανιτάρια, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα ραντίζουμε με λίγη παρμεζάνα ακόμη.
Σερβίρονται ζεστά.

Πηγή: http://www.cooktherapy.gr

You may also like