Γιουβέτσι με κεφτεδάκια, από τη Νιόβη Αναζίκου

ΥΛΙΚΑ:
100 ml φρέσκο γάλα
3 φέτες ψωμί, κατά προτίμηση μπαγιάτικου, πάχους περίπου 2 εκ. η καθεμία, χωρίς την κόρα
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο δυόσμο
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ξίδι
3 κουτ. σούπας νερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
500 γρ. κριθαράκι χοντρό
500γρ. χυμό ντομάτας
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
κεφαλοτύρι τριμμένο ή κύβους φέτας

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά (εκτός από το γάλα και το ψωμί), τα κρεμμύδια καλύτερα να τα έχουμε σωτάρει προηγουμένως ελαφρά για να μην Κεφτεδάκια γιουβέτσι k-mag.grγίνουν δύσπεπτα. Ζυμώνουμε για 5 – 7 λεπτά βοηθάει ο χρόνος ώστε να αφρατέψει το μείγμα. Παράλληλα έχουμε βάλει το γάλα σε μπολ, ρίχνουμε τις φέτες ψωμιού και τις αφήνουμε να μουσκέψουν για λίγα λεπτά. Τις στύβουμε καλά και προσθέτουμε μόνο το στυμμένο ψωμί και συνεχίζουμε το ζύμωμα των υλικών για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές και αφράτο μείγμα. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Έπειτα σε ταψί με λαδόκολλα πλάθουμε κεφτεδάκια και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20-30 (ανάλογα το μέγεθος) στους 180 ή 200 βαθμούς Κελσίου.

Σωτάρουμε σε κατσαρόλα με το ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το αλάτο-πίπερο και 3 ποτήρια ζεστό νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση η σάλτσα. Στη συνέχεια συμπληρώνουμε  1 ποτήρι νερό και ρίχνουμε και το κριθαράκι. Βράζουμε για 5 λεπτά. Μεταφέρουμε το φαγητό σε ταψί, προσθέτουμε και τα κεφτέδακια και τελειώνουμε το ψήσιμο στο φούρνο για 20-30 λεπτά ακόμη στους 200 βαθμούς.

Το ελέγχετε ανα διαστήματα ώστε αν χρειαστεί νερό να βάλετε (πάντα ζεστό) και λίγο πριν γίνει αν θέλουμε προσθέτουμε κύβους από το τυρί.

You may also like