Γιουβαρλάκια light, από τη Νιόβη Αναζίκου

Κι όμως είναι χωρίς αλεύρι και τηγάνισμα.
ΥΛΙΚΑ: (Μερίδες: 5-6)

*για τα γιουβαρλάκια:
-500γρ. άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς
-1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό τριμμένο
-1 αυγό
-1/2 φλ. γάλα
-5 κ.σ. ελαιόλαδο
-1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
-1 φλ. ρύζι σπυρωτό
-αλάτι, πιπέρι

*για την σάλτσα:
-1,5- λίτρο νερό
-500 γρ. χυμό ντομάτας
-1/2 μάτσο σέλινο τα φύλλα
-4 καρότα σε ροδέλες
-5 κ.σ. ελαιόλαδο
-1/2 κ.γ. ζάχαρη
-αλάτι, πιπέρι

*για το αβγολέμονο:
-2 αυγά
-1 λεμόνι μεγάλο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

giouvarlakiaΑνακατεύουμε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια. Ζυμώνουμε ως να ομογενοποιηθεί το μείγμα και πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος όσο ένα μικρό μανταρίνι.

Βάζουμε τα υλικά της σάλτσας σε μία κατσαρόλα. Μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε απαλά όλα τα γιουβαρλάκια μέσα. Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα αλλά ανακινούμε κυκλικά την κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε την φωτιά στο μισό, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 20-30 λεπτά, ανακινώντας κυκλικά ανα διαστήματα. Ελέγχουμε μήπως χρειαστεί επιπλέον ζεστό νερό να συμπληρώσουμε.

*Για το αβγολέμονο:

Χτυπάμε σε μαρέγκα τα ασπράδια. Έπειτα προσθέτουμε 1-1 τους κρόκους. Στίβουμε το λεμόνι και ρίχνουμε λίγο-λίγο και σιγά το χυμό χτυπώντας παράλληλα για να μην μας “κόψει” το μείγμα. Αφού ρίξουμε όλο το χυμό, προσθέτουμε αργά και σιγά – σιγά από την σάλτσα του φαγητού, χτυπώντας παράλληλα το μείγμα μας. Ρίχνουμε αρκετή ποσότητα.

Μετά μεταφέρουμε όλο μας το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα. Την τοποθετούμε εκτός φωτιάς, ανακινούμε κυκλικά και την σκεπάζουμε. Αφήνουμε για 10 λεπτά και σερβίρουμε.

Για πιο ligth εκδοχή μπορείτε να παραλείψετε το αβγολέμονο και να αντικαταστήσετε το λευκό ρύζι με μαύρο, να προτιμήστε εκείνο που αναγράφει στην συσκευασία του ότι γίνεται σε 10 λεπτά.

You may also like