Γλυκιά μου, Audrey, θλιμμένη μου, Thérèse…

Therese_DesqueyrouxΛίγο μετά την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ των Καννών όπου η Audrey Tautou ήταν η οικοδέσποινα των τελετών έναρξης και λήξης, η Catherine Shoard της Βρετανικής Guardian τη συνάντησε στο Τορόντο. Στη συνέντευξη η δημοφιλής Γαλλίδα ηθοποιός που όλοι γνωρίσαμε κι αγαπήσαμε από την «Αμελί», μιλάει για το νέο της ρόλο στην ταινία «Thérèse Desqueyroux», μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Νομπελίστα συγγραφέα François Mauriac, σε σκηνοθεσία Claude Miller, η οποία, μάλιστα παρουσιάστηκε και στο Φεστιβάλ.

Η Audrey Tautou δηλώνει πως ήταν γραφτό να συνεργαστεί με τον Miller. Η ίδια δηλώνει: «Πιστεύω πως όταν έχεις πραγματική θέληση να συνεργαστείς με κάποιον, ενστικτωδώς νιώθεις πως ήδη υπάρχει μία ιδιαίτερη σχέση. Κι ο θάνατος του Claude ένα μήνα μετά τα γυρίσματα της ταινίας μου έδωσε ένα ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο για να προωθήσω την ταινία του, γιατί ξέρω πόσο πολύ θα ήθελε να τη δει ο κόσμος.»
Πρωταγωνίστρια της ταινίας είναι η Τερέζ, μία νεαρή κληρονόμος που από παιδική ηλικία είχε λογοδοθεί στο Μπερνάρ (Gilles Lellouche), αδερφό της παιδικής της φίλης Ανν (Anais Demoustier), ώστε οι δύο οικογένειες να ενώσουν τις δύο περιουσίες τους, οι οποίες βασίζονται σε τεράστιες εκτάσεις από πεύκα. Η σχέση της Ανν, όμως, μ’ έναν γοητευτικό Εβραίο, θα ωθήσει τη συντηρητική Τερέζ στο έγκλημα, προσπαθώντας να απεγκλωβιστεί από έναν μίζερο γάμο.

http://www.youtube.com/watch?v=8D6Cs6KDhM8

Audrey_TautouΣύμφωνα με την Tautou, ο Claude Miller ήθελε να δώσει μία μοντέρνα και κλασσική παράλληλα αύρα στην ταινία. «Όλη η ταινία σε βάζει σε σκέψεις και σε ταρακουνάει. Και το μυστήριό της έγκειται στο γεγονός πως σου δημιουργεί ερωτήσεις, χωρίς, όμως, να σου προσφέρει έτσι απλά τις απαντήσεις».

Όσον αφορά το χαρακτήρα που υποδύεται δηλώνει: «Η Τερέζ βρίσκεται σ’ ένα τέλμα. Για εκείνη, όλες τις οι ενέργειες είναι δίκαιες, νιώθει πως αμύνεται, καθώς δε βλέπει άλλη λύση να γλιτώσει από αυτή τη “φυλακή”. Μάλιστα πριν τα γυρίσματα της ταινίας, αναρωτιόμουν πότε ξεκίνησε η Τερέζ να “ξεστρατίζει”. γιατί ο Μπερνάρ δεν είναι κακός άνθρωπος. Ρώτησα και τον Claude κι εκείνος μου είπε “όχι, όχι, δε νιώθει καμία ενοχή, είναι περήφανη μάλιστα. Έχει το ακαταλόγιστο’.».
Η Audrey Tautou έγινε γνωστή από την «Αμελί» δώδεκα χρόνια πριν. ενώ ακολούθησαν πολλές γαλλικές παραγωγές – κωμωδίες και δράματα – , ενώ ερμήνευσε και την άμεση απόγονο του Χριστού στον «Κώδικα Ντα Βίντσι»*. Η Thérèse Desqueyroux απέχει κατά πολύ από τους γλυκούς χαρακτήρες που ερμήνευσε η ηθοποιός στο παρελθόν, μια που είναι πικρόχολη και προβληματική. Κι όμως η Tautou νιώθει τόσο μεγάλη συμπάθεια για το χαρακτήρα αυτόν, σε βαθμό μάλιστα που μπορεί και να επέστρεφες τον καφέ που σου προσφέρει!

Σύμφωνα με την ηθοποιό, η ιστορία της ταινίας είναι επίκαιρη, παρ’ όλο που χρονικά εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920., μια που ακόμη και σε κοινωνίες του ανεπτυγμένου κόσμου, οι άνθρωποι ωθούνται σε δυστυχισμένους γάμους. «Κάποιοι νέοι δε μπορούν να διαλέξουν οι ίδιοι τη ζωή τους, εξαιτίας της οικογενειακής πίεσης. Στη δε αριστοκρατία, υπάρχει ακόμη η νοοτροπία του να παντρευτείς έναν εξίσου εύπορο».

Therese_Desqueyroux_2Στην ερώτηση της Shoard σχετικά με το αν όλοι οι γάμοι δημιουργούν μία αίσθηση «φυλακής», η Tautou απαντά και πάλι με γνώμονα την Τερέζ: «η Τερέζ βλέπει το γάμο σα μία διέξοδο από τις ανησυχίες της. Η ίδια λέει πως το κεφάλι της είναι τόσο γεμάτο με σκέψεις, που ελπίζει πως ένας γάμος θα το σταματήσει. Νιώθει πως ο γάμος θα τη συνετίσει και προσπαθεί να πειστεί πως αυτή είναι η σωτηρία που αναζητά. Αυτό που στην ουσία θέλει, όμως, είναι η ελευθερία να εκφράζεται».

Πηγή: www.guardian.co.uk

*Προσωπικό σχόλιο: Τώρα μη μου πείτε και για spoilers! Όσοι δε διάβασαν τον «Κώδικα Ντα Βίντσι», σίγουρα είδαν την ταινία!

Ανυπομονώ να δω την Audrey σε έναν τόσο κόντρα ρόλο!

You may also like