Γλυπτά από χρώμα στο Hilton Αθηνών

Από τις 17 Ιανουαρίου έως τις 10 Μαρτίου 2013, το Hilton Αθηνών φιλοξενεί την έκθεση γλυπτικής της Δήμητρας Γιαννακάκου- Ραζέλου με τίτλο “Think- Walk”.

Το έργο “Think- Walk” αποδίδει την ιδέα της σκέψης και της κίνησης μέσα από τη δομή του, που είναι το χρώμα στο χώρο. Το χρώμα νοείται ως η χρωστική ύλη της ζωγραφικής και η λαδομπογιά ως ύλη. Πολλοί καλλιτέχνες της pop art και μινιμαλιστές από το 1950 και μετά είδαν το χρώμα ως ύλη και όχι μόνο ως φαινομενική εντύπωση του ματιού όπως προκύπτει από το φωτεινό φάσμα του Νεύτωνα.

Έτσι λοιπόν, η Ραζέλου δίνει έμφαση στην υλικότητα του χρώματος. Στα έργα της, η λαδομπογιά δεν προορίζεται για τον ζωγραφικό καμβά αλλά για τον πραγματικό χώρο που νοείται ως η εξάπλωση της μορφής, η ανάδειξη του ζωντανού, του υπαρκτού, του βιωματικού. Στο έργο “Think- Walk” η απόδοση της χρωστικής ύλης στον χώρο παρουσιάζεται διττά, ως χώρος σκέψης (Think) από τη μία και δράσης από την άλλη, που εκδηλώνεται με το περπάτημα (Walk). Στην πραγματικότητα οι δύο χώροι δεν είναι διαφορετικοί. Ανήκουν σε ένα υποκείμενο που κινείται αυτόνομα, τόσο ως μυαλό όσο και ως σώμα.

Λίγα λόγια για την δημιουργό..
Η Δήμητρα Γιαννακάκου-Ραζέλου γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται ως ζωγράφος-γλύπτρια. Το 2002 εισήχθη στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (εργαστήριo ζωγραφικής). Αποφοίτησε το 2008 έχοντας συλλάβει την ιδέα της ιδιαίτερης τεχνοτροπίας «γλυπτά από χρώμα», πάνω στην οποία ολοκλήρωσε στη συνέχεια τις Μεταπτυχιακές της σπουδές με αντικείμενο τις Εικαστικές Τέχνες στην ίδια σχολή με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Την περίοδο 2011-2012 μαθήτευσε στον γλύπτη Takis. Από τα φοιτητικά της χρόνια έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκθέσεων.

Το 2006 βρισκόταν με υποτροφία Erasmus-Socrates στο πανεπιστήμιο Willem de Kooning Academie του Rotterdam όπου προβλήθηκε δημόσια το matrix animation έργο της με θέμα «Η αφήγηση τις ζωής του σύμπαντος» σε κεντρικό ουρανοξύστη της πόλης. Το έργο αυτό προβάλλεται μέχρι σήμερα. Το 2010 βραβεύθηκε στον διαγωνισμό-έκθεση ζωγραφικής της Nestlé με θέμα «The true friendship concept».

Η Δήμητρα Γιαννακάκου- Ραζέλου δημιουργεί γλυπτά από ατόφιο χρώμα, μεταφράζοντας το ίδιο το υλικό σε έργο τέχνης. Η δουλειά της αποτελεί ένα σχόλιο πάνω στην εμπειρία της καθημερινότητας και χαρακτηρίζεται από έκδηλη αίσθηση του χιούμορ.

Τα έργα της εκτίθενται στο Lobby του Hilton Αθηνών όλο το 24ώρο και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

You may also like