Γνωρίζετε για την Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων;

bankΤο γνωρίζατε ότι υπάρχει Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων, η οποία έχει ως αρμοδιότητα τη διάσωση όλων των ποικιλιών σπόρων του κόσμου μετά από μία ενδεχόμενη καταστροφή του κόσμου;

Κι όμως! Στην αποθήκη της Αρκτικής μπορούν να αποθηκευτούν περισσότεροι από 100.000.000 σπόροι από όλο τον κόσμο. Το διεθνές θησαυροφυλάκιο σπόρων (Svalbard Seed Vault – SISV) αποτελεί μία σύγχρονη Κιβωτό του Νώε και φυλάσσει τα δείγματα σπόρων που γνωρίζει ο άνθρωπος μέχρι σήμερα, ώστε να διασωθούν σε περίπτωση κρίσης και να μπορέσει έτσι να εξασφαλιστεί η ισορροπία της βιοποικιλότητας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων βρίσκεται στο Longyearbyen, μία μικρή πόλη ορυχείων στο νησί Spitsbergen, που ανήκει στη Νορβηγία. Το μέρος αυτό κρίθηκε ιδανικό λόγω της σεισμικής σταθερότητας και της ύπαρξης μόνιμου στρώματος πάγου στο έδαφος. Το περιβάλλον αυτό ευνοεί τη συντήρηση των σπόρων.
Η αποθήκη αυτή είναι χτισμένη σε ένα βουνό. Εκεί έχουν αποθηκευθεί περισσότεροι από 100 εκατ. σπόροι από όλο τον κόσμο. Οι σπόροι βρίσκονται στο βάθος του βουνού της Αρκτικής, σε τούνελ 125 μέτρων, είναι συσκευασμένοι με αλουμίνιο και περιβάλλονται από τείχος μεγέθους ενός μέτρου.

Στην αρχή υπάρχει ένας μακρύς διάδρομος που οδηγεί στο καταφύγιο με τις τρεις αποθήκες. Η είσοδος είναι φτιαγμένη από χάλυβα ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση της στοάς λόγω διάβρωσης. Μετά τις αποθήκες βρίσκεται το κέντρο ελέγχου, όπου υπάρχουν τεχνικοί που ελέγχουν τα δείγματα των σπόρων. Τα δεδομένα που εισάγουν οι τεχνικοί αποθηκεύονται σε μια ιστοσελίδα. Τα δείγματα εισάγονται σε συσκευασίες που είναι επικαλυμμένες με στρώσεις αλουμινίου για να διατηρούνται. Τα πακέτα σφραγίζονται και αποθηκεύονται σε ειδικά διαμορφωμένα κιβώτια. Τα προϊόντα αυτά θα βγουν στην κυκλοφορία μόνο σε περίπτωση καταστροφής ή εξάντλησης των υπαρχόντων σπόρων.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Η περιοχή είναι φραγμένη, οι πόρτες θωρακισμένες και όλες οι αποθήκες ελέγχονται από τις νορβηγικές Αρχές.
Ανά τον κόσμο υπάρχουν περί τις 1000 τράπεζες σπόρων, ωστόσο όλες είναι εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες.

2Ο στόχος της Τράπεζας Σπόρων είναι να διαφυλάξει ένα αντίγραφο ασφαλείας όλων των σπόρων από όλο τον κόσμο. Εάν κινδυνεύσει ο κόσμος λόγω κάποιας καταστροφής, η βιοποικιλότητα των καλλιεργειών θα είναι ασφαλής. Η αποθήκες αυτές παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους. Όλες οι χώρες στέλνουν τα δείγματά τους και αποθηκεύονται εκεί χωρίς κανένα οικονομικό κόστος.

Και στην Ελλάδα λειτουργούσε μέχρι πρότινος μία Τράπεζα Γενετικού Υλικού από το 1981, με σκοπό την προστασία και τη διάσωση των φυτών της ελληνικής βιοποικιλότητας. Γενικότερα, στις γεωπονικές σχολές διατηρούνται δείγματα σπόρων σε αποθήκες ώστε να διαφυλαχθούν τα είδη των σπόρων για περισσότερα από εκατό χρόνια.

You may also like