Γυμναστείτε για να…έχετε έμπνευση!

Exercise 3 Ο φιλόσοφος και συγγραφέας Henry Thoreau υποστήριζε πως οι σκέψεις του ξεκινούσαν «τη στιγμή που τα πόδια μου ξεκινούσαν να κινούνται». Τώρα οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η τακτική σωματική άσκηση, όπως μία βόλτα περπατώντας ή το ποδήλατο, βελτιώνει τη δημιουργικότητα.

H καθηγήτρια Γνωστικής Ψυχολογίας Lorenza Colzato του Πανεπιστημίου του Leiden στην Ολλανδία διαπίστωσε πως όσοι γυμνάζονταν τέσσερις φορές τη βδομάδα σκέφτονταν πιο δημιουργικά εν αντιθέσει με όσους είχαν μία πιο «καθιστική» καθημερινότητα. Συγκεκριμένα, οι επιδόσεις σε γνωστικά τεστ στα οποία υπεβλήθησαν όσοι εθελοντές ασκούνταν τακτικά ήταν πολύ καλύτερες.

Η καθηγήτρια Colzato δήλωσε: «Σε ανεπίσημα λογοτεχνικά κείμενα επισημαίνεται πως οι δημιουργικοί άνθρωποι κάποιες φορές χρησιμοποιούν τη σωματική δραστηριότητα ώστε να ξεπεράσουν προβλήματα που προκαλούνται από την έλλειψη έμπνευσης. Κι όντως, συγγραφείς όπως ο Henry James κι ο Thomas Mann συνήθιζαν να κάνουν έναν περίπατο πριν ξεκινήσουν να γράφουν.

Θεωρούμε πως η φυσική κίνηση είναι καλή για την δημιουργική σκέψη, εφόσον όμως το σώμα είναι συνηθισμένο στη σωματική δραστηριότητα. Αλλιώς ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας που προορίζεται για δημιουργική σκέψη αναλώνεται στην κίνηση αυτή καθ’ αυτή. Η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να λειτουργήσει σαν γνωστικός καταλύτης εντείνοντας τη δημιουργικότητα υγιεινά και χωρίς κόστος».

Πολλοί συγγραφείς και καλλιτέχνες έχουν προτείνει μεγάλους περιπάτους για να «ξυπνήσουν» οι νευρώνες, ώστε να τονωθεί η έμπνευση και να ξεφορτωθούν τα όποια πνευματικά κωλύματα αντιμετωπίζει κάποιος. Πριν λίγο καιρό ο Roddy Doyle, συγγραφέας του «The Commitments», τόνισε πως οι συγγραφείς κρατούν το θησαυρό τους στο πίσω μέρος του υπόστεγου του κήπου ή αλλιώς «κάπου όπου χρειάζεται να διανύσεις απόσταση και να καταβάλλεις προσπάθεια», όταν νιώθουν πως στερεύουν από λέξεις. Η Hilary Mantel συμβουλεύει κι αυτή να φεύγει κανείς από το γραφείο όταν οι λέξεις δεν έρχονται: «Κάντε μία βόλτα, κάντε ένα μπάνιο, ρίξτε έναν υπνάκο, κάντε μία πίτα, ακούστε μουσική».

Exercise 1Εθελοντές κλήθηκαν να λάβουν μέρος σ’ ένα τεστ «Εναλλακτικών», στο οποίο έπρεπε να βρουν τρόπους κατά τους οποίους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα στυλό, εκτός από το γράψιμο, καθώς κι ένα τεστ «Μακρινοί συνεργάτες», όπου έπρεπε να βρουν κάτι που να συνδέει τρεις λέξεις. «Συγκρίναμε τα αποτελέσματα αυτών που γυμνάζονταν τουλάχιστον τέσσερις φορές τη βδομάδα με εκείνων που δεν το έκαναν σε τακτική βάση», είπε η καθηγήτρια Colzato. «Συμπεράναμε πως οι επιδόσεις των ατόμων που γυμνάζονται συχνά ξεπέρασαν εκείνα των υπολοίπων. Πιστεύουμε πως η φυσική άσκηση εκπαιδεύει τον εγκέφαλο ώστε αυτός να είναι πιο ευρηματικός και δημιουργικός.»

Παρ’ όλα αυτά τα αποτελέσματα δε διαρκούν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η επίδοση όσων ασκούνταν τακτικά μειωνόταν όταν εκείνοι ήταν σε πλήρη αδράνεια.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience.

 

Πηγή: Telegraph 

Photos: Pinterest 

 

Προσωπικό σχόλιο: Κοίτα να δεις που θα γίνω τώρα στα… γεράματα αθλητικός τύπος!

You may also like