Διακοπές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;, από τη Maryhop

diakopes2Αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο, μία μέρα πριν κλείσω τις διακοπές μου. Δίλημμα για το αν θα μείνω Ελλάδα ή εξωτερικό δεν υφίσταται. Θα προτιμήσω Ελλάδα, μιας και το έξω το έχω πιο εύκολο γενικώς. Τον τελευταίο καιρό όμως, έχω προβληματιστεί πολύ. Βλέπω αρκετούς να αναρωτιούνται τί αξίζει να επιλέξεις τελικά και πού αξίζει να αφήσεις τα χρήματά σου.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες, λοιπόν.

Αυτοί που έχουν έρωτα με τα νησιά, τις παραλίες και τις θάλασσες της Ελλάδας και δε θα σκεφτούν επ᾽ ουδενί να φύγουν στο εξωτερικό και από την άλλη, αυτοί που θα συγκρίνουν τις τιμές τις Ελλάδας με αυτές του εξωτερικού και θα επιλέξουν το δεύτερο.

Δεν ξέρω σε ποιά από τις δύο κατηγορίες ανήκεις. Μπορεί και στις δύο αλλά η αλήθεια είναι πως, ό,τι και να έχει περάσει από το μυαλό σου, είναι δικαιολογημένο. Και η εξήγηση βασίζεται σε γεγονότα πραγματικά, που δυστυχώς έχουν επαναληφθεί πολλάκις.

Ναι, συμφωνώ. Η Ελλάδα είναι από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου. Οι παραλίες και τα νησιά της έχουν πάρει βραβεία και διακρίσεις. Έχει μπει σε διεθνείς λίστες για την φυσική ομορφιά της, έχει μαγέψει και εκατομμύρια κόσμου με τα λευκοβαμμένα πλακόστρωτα στενά και τις μπλε σκεπές της. Έχει μυήσει τόσα και τόσα μάτια σε εικόνες καθαρές και ανυπέρβλητες, έχει εκπαιδεύσει και άλλα τόσα στόματα σε γεύσεις μοναδικά ελληνικές, φρέσκιες και ασύγκριτες και τέλος, έχει δώσει μαθήματα υπέρμετρης φιλοξενίας. Δεν υπάρχει άνθρωπος που αγαπάει τα ταξίδια και τις διακοπές και δεν έχει στη λίστα του την Ελλάδα. Ισχύει αυτό.

Η χώρα μας, να ξέρεις, είναι στο bucket list κάθε ονειροπαρμένου ταξιδιώτη. Και στο λέω εγώ, που η πρώτη κουβέντα που θα ακούσω, όταν πω σε διάφορους ντόπιους της Βραζιλίας ή της Αμερικής ή της Κίνας ή όπου αλλού, πως είμαι από Ελλάδα, είναι:

Oh, how lucky! It’s my dream to visit Greece!

Είναι όνειρο; Είναι. Την ιδέα και την υιοθετώ και την ασπάζομαι. Και την προωθώ συνεχώς, σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκομαι. Πού σταματά όμως αυτό το όνειρο; Πού το όνειρο γίνεται κατάχρηση και τί αξίζει πραγματικά να κάνεις;

diakopes1Δε θέλω να μπω σε διαδικασία σύγκρισης και να σου γράψω πόσο ομορφότερη και πλούσια σε εικόνες και δραστηριότητες, βρίσκω την Ελλάδα σε σύγκριση με νησιά της Καραϊβικής ή τις Σεϋχέλλες. Δε θέλω να σου πω, πόσο περισσότερο εκτιμώ τη χωριάτικη σαλάτα και τα καλαμαράκια πάνω στο κύμα αντί για βόλτες στη Ρώμη, κάτω από το λιοπύρι. Το καλοκαίρι για μένα, είναι Ελλάδα. Είναι νησί με θάλασσα και σανδάλι, είναι και χωριό με καλαμπόκι ψητό και παγωτό χωνάκι.

Θα σου το πω όμως. Δε μου αρέσει η εκμετάλλευση. Δε μου αρέσει να βλέπω άτομα του εξωτερικού να κλείνουν τις διακοπές τους φθηνότερα από εμένα, επειδή η αναζήτησή τους γίνεται από σελίδες ξένες κι όχι ελληνικές. Δε μου αρέσει όταν θα πάρω τηλέφωνο σε ξενοδοχείο σε κάποιο νησί και θα μου δώσουν άλλη τιμή, όταν θα μιλήσω αγγλικά. Κατανοώ και σέβομαι την προσπάθεια των ξενοδοχείων ή των εστιατορίων ή ακόμη και των souvenir shops να δουλέψουν μέσα σε αυτή τη μικρή περίοδο των δύο μηνών αλλά νομίζω πως η κατανόηση σταματά εκεί που ξεκινά η κατάχρηση. Φυσικά και υπάρχουν αμέτρητες εξαιρέσεις. Σίγουρα δεν εφαρμόζεται από όλους αλλά δυστυχώς, ούσα στην πλευρά του ταξιδιώτη, σαν ταξιδιώτης θα μιλήσω.

Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί μπορεί να επιλέξεις τον Αύγουστο να πας στο Μαρόκο ή τη Στοκχόλμη ή το Παρίσι. Καταλαβαίνω γιατί θα επιλέξεις να πληρώσεις 300 ευρώ αεροπορικώς για δύο άτομα για κάποια πόλη της Ευρώπης αντί για 320 ευρώ ακτοπλοϊκώς για δύο άτομα και το αυτοκίνητο για Κυκλάδες. Θεωρώ απόλυτα δικαιολογημένο να θέλεις να γνωρίσεις κάτι καινούριο κι ας θυσιάσεις την παραλία και τον ήλιο και είμαι μαζί σου αν μου πεις, πως οι διακοπές σου επιλέγονται πλέον με διαφορετικά κριτήρια. Κρίνεις με βάση την οικονομική σου άνεση και τα γούστα σου. Κρίνεις με βάση τις συνθήκες γύρω σου. Κρίνεις γιατί μπορείς και να ξέρεις πως ΕΣΥ είσαι ο πιο άξιος κριτής.

Ίσως είναι το πρώτο καλοκαίρι της ζωής μου που θα απαρνηθώ τον Δεκαπενταύγουστο στο νησί ή το χωριό και θα επιλέξω αυτό που αξίζει πραγματικά. Value for money θα είναι η δική μου επιλογή για φέτος.

Εσύ; Πώς επέλεξες τις δικές σου διακοπές;

Πηγή: Maryhop.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα στο  απόλυτο ταξιδιωτικό blog Maryhop για τα ταξίδια και τις εμπειρίες της Μαρίας Καλύμνου..

You may also like