Διατροφή και υπέρταση

από τον Νίκο Μαραβέγια-Παθολόγο*

Στις πρόσφατες συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) για την αρτηριακή υπέρταση ανακοινώθηκαν τρείς πολύ ευχάριστες μελέτες που αφορούσαν την επίδραση στην αρτηριακή πίεση του γιαουρτιού με χαμηλά λιπαρά και του χυμού κράνας (cranberry)-προιόνταγνήσια ελληνικά, καθώς και του σησαμέλαιου-ρυζέλαιου. Οι τροφές αυτές φαίνεται ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση μέχρις 30%, ενώ το σησαμέλαιο-ρυζέλαιο επιπροσθέτως ελαττώνει σημαντικά την ολική και την κακή -LDL χοληστερόλη και αυξάνει την καλή-HDL χοληστερόλη. Τα αποτελέσματα αυτά εξηγούνται κυρίως από την αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Ως εκ τούτου η AHA συνιστά την προσθήκη των τροφών αυτών στην προτεινόμενη καρδιοπροστατευτική δίαιτα (DASH diet), η οποία εμπεριέχει στην καθημερινή διατροφή 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά, 4-5 μερίδες φρούτων και 2-3 μερίδες φυτικών η θαλασσινών πολυακόρεστων λιπαρών οξέων΄συνιστά μόνον προσοχή σε τυχόν πρόσθετη ζάχαρη που μπορεί να περιέχει ο χυμός κράνας και το γιαούρτι.

Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος στο τμήμα προληπτικής ιατρικής, του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Πηγή: http://nikmara.wordpress.com

You may also like