Διεθνής Ημέρα κατά της κλειτοριδεκτομής

female-genital-mutilation

από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο, Μαιευτήρα-Γυναικολόγο*

 

Η κλειτοριδεκτομή (ή γυναικεία περιτομή), είναι μια βάρβαρη επέμβαση, χειρουργικής αφαίρεσης της κλειτορίδας. Αρκετά συχνά αφαιρούνται όλα τα έξω γεννητικά όργανα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, γίνεται σε 28 περίπου χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, αλλά και σε γυναίκες που έχουν μεταναστεύσει από τις χώρες αυτές σε Ευρώπη, Β.Αμερική και Αυστραλία.
Η επέμβαση αυτή γίνεται όταν το νεαρό κορίτσι μπαίνει στην Εφηβεία. Συνήθως γίνεται χωρίς αναισθησία, με μαχαίρι, ψαλίδι ή ξυράφι.
Υπολογίζεται ότι περίπου 100 με 150 εκατομμύρια γυναίκες και έφηβες σε όλο τον κόσμο, έχουν υποστεί παρόμοιες επεμβάσεις. Σκοπός, είναι να μειωθεί η σεξουαλική ευχαρίστηση στη γυναίκα, κυρίως για θρησκευτικούς και κοινωνικούς λόγους.
Οι επεμβάσεις αυτές αποτελούν ωμή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και κρύβουν πολλούς κινδύνους για την υγεία αυτών των γυναικών, όπως αιμορραγία, ακράτεια ούρων, φλεγμονές στον κόλπο, χρόνιο πόνο και μαιευτικές επιπλοκές.

Από το 2003, ο ΟΗΕ, έχει καθιερώσει την Διεθνή Ημέρα κατά της κλειτοριδεκτομής, στις 6 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, ως αγώνα απέναντι σε αυτή την βάρβαρη αναχρονιστική πράξη.

 

*Παναγιώτης Χριστόπουλος MD,MSc,PhD,IFEPAG
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνων

http://healthylady.gr
τηλ. 210 69 19 219

You may also like