Δυσανεξία στη γλουτένη: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;

glutenΗ γλουτένη είναι μία ουσία που ανήκει στην ομάδα των πρωτεϊνών. Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν συμπτώματα δυσανεξίας όταν καταναλώνουν προϊόντα που περιέχουν την εν λόγω ουσία, γι’ αυτό θα πρέπει να τα αποφεύγουν. Ας δούμε πιο αναλυτικά τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και πώς αντιμετωπίζεται.

Τι είναι η γλουτένη

Η γλουτένη είναι η βασική πρωτεΐνη που περιέχουν τα δημητριακά. Αποτελείται από τη γλιαδίνη και τη γλουτενίνη που συχνά προκαλούν δυσανεξία, γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται. Η γλουτένη προστίθεται συχνά και σε τρόφιμα του εμπορίου, διότι έχει την ιδιότητα να δημιουργεί ελαστικότητα στα άλευρα και έτσι, να βοηθά στο καλύτερο ψήσιμο του ψωμιού ή άλλων τροφών.

Τι σημαίνει δυσανεξία στη γλουτένη; Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η γλουτένη έχει παρατηρηθεί ότι πυροδοτεί συμπτώματα δυσανεξίας σε πολλούς ανθρώπους, παρόλα αυτά δεν θεωρείται πολύ συχνό φαινόμενο συγκριτικά με άλλα.

Οι ασθενείς μπορεί να πάσχουν από απλή δυσανεξία στη γλουτένη ή από μία πιο σοβαρή μορφή, την κοιλιοκάκη. Όταν κάποιος παρουσιάζει κοιλιοκάκη η αντίδραση του οργανισμού του στην γλουτένη είναι πολύ έντονη. Συνήθως εκδηλώνει εμετούς, διάρροιες, έντονο κοιλιακό άλγος ή και κολικό. Επίσης, παρουσιάζει κράμπες του εντέρου, απώλεια βάρους, δυσκολία ανάπτυξης για τα παιδιά, αναιμία και παθήσεις των οστών. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να διακόψει εντελώς την κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη, ώστε να μην προκαλέσει περαιτέρω διαταραχές στον οργανισμό του.

Κατά την απλή δυσανεξία, ο ασθενής εκδηλώνει ήπιες εντερικές διαταραχές ή και πρήξιμο στην περιοχή, που υποχωρούν μετά τη λήψη της θεραπείας.

0646d25d9f91b931921ee9156806e927Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται μετά από πραγματοποίηση ενός τεστ διατροφικής δυσανεξίας. Είναι γεγονός ότι πρόκειται για μία πάθηση που είναι κληρονομική, άρα η ταυτοποίηση των συμπτωμάτων με ενός συγγενή μας που ήδη γνωρίζει ότι πάσχει μπορεί να βοηθήσει στο να απευθυνθούμε πιο γρήγορα σε έναν γιατρό. Γενικότερα, καλό θα ήταν να απευθυνθούν σε έναν ειδικό και να πραγματοποιήσουν αιματολογικές ή ειδικές (τεστ δυσανεξίας) εξετάσεις για να εντοπίσουν την πάθηση, όλοι όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα αναιμίας, χρόνιας κόπωσης, συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου ή έχουν οικογενειακό ιστορικό της εν λόγω δυσανεξίας.

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσανεξία στη γλουτένη;

Η δυσανεξία στη γλουτένη συνήθως αντιμετωπίζεται με αποχή από τα προϊόντα που την περιέχουν, ειδικά μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι ασθενείς που έπασχαν από δυσανεξία στη γλουτένη και απείχαν για μεγάλο διάστημα από την κατανάλωση τροφών που την περιέχουν, θεραπεύθηκαν και επανήλθαν σταδιακά και με μέτρο στην γλουτένη.

Η εκδήλωση των συμπτωμάτων της ήπιας δυσανεξίας αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αναλγητικής αγωγής από τον αρμόδιο γιατρό. Ποτέ μην λαμβάνετε κάποια θεραπεία χωρίς τη συμβουλή του αρμόδιου γιατρού!

Όσοι θα πρέπει να διακόψουν, σύμφωνα με τον γιατρό τους, την κατανάλωση τροφών με γλουτένη (ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά, γλυκά)  θα πρέπει να τις αντικαταστήσουν με άλλες που δεν περιέχουν γλουτένη και το αναφέρουν στην ετικέτα.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε στα τρόφιμα που αγοράζετε και δεν αναγράφουν ότι περιέχουν γλουτένη. Για παράδειγμα, πολλά δημητριακά δεν γράφουν ότι περιέχουν γλουτένη ως πρόσθετο, αλλά γράφουν ότι περιέχουν σιτάρι. Το σιτάρι όμως περιέχει μεγάλη ποσότητα γλουτένης. Άρα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες είναι οι τροφές που περιέχουν σίγουρα γλουτένη ως φυσικά προϊόντα και να μην αρκούμαστε στις αναφορές γλουτένης ως πρόσθετο συστατικό στις ετικέτες.

Source: www.interactive-biology.com

Source: www.interactive-biology.com

Προϊόντα που περιέχουν γλουτένη είτε σε μεγάλες είτε σε μικρότερες ποσότητες είναι:

  • Το σιτάρι
  • Η βρώμη (ή κουάκερ)
  • Το καμούτ
  • Η ζέα
  • Το κριθάρι
  • Η σίκαλη

Επίσης, τα προτηγανισμένα προϊόντα, όπου συνήθως αλευρώνουν τα τρόφιμα πριν τα τηγανίσουν και οι έτοιμες σάλτσες περιέχουν γλουτένη.

Πηγή:Doctoranytime.gr

Σχετικά άρθρα:

H Βρώμη για την υγεία και πώς να την συνδυάσετε

Υγεία : Βάλτε το λιναρόσπορο στη διατροφή σας και θα νιώσετε διαφορά

Εσείς τρώτε κουάκερ; Αν όχι, καιρός να το δοκιμάσετε!

Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται…

You may also like