Δυσκολεύεσαι να πεις όχι;

Ξένια Γιαννάκη-Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης & συγγραφέας

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να πεις “όχι” στη ζωή που ζεις;
Πείθουμε τους εαυτούς μας ότι η ζωή μας θα είναι καλύτερη όταν θα παντρευτούμε, θα αποκτήσουμε ένα μωρό, μετά ένα ακόμα.
Μετά αγχωνόμαστε διότι τα παιδιά μας δεν είναι αρκετά μεγάλα και όλα θα είναι καλύτερα όταν θα μεγαλώσουν.
Στη συνέχεια αγχωνόμαστε γιατί φτάνουν στην εφηβεία και πρέπει να ασχοληθούμε μαζί τους. Θα είμαστε σίγουρα ευτυχείς όταν θα ξεπεράσουν αυτό το στάδιο.
Λέμε στους εαυτούς μας ότι η ζωή μας θα είναι ολοκληρωμένη όταν ο σύντροφός μας θα βρει δουλειά, όταν θα αποκτήσουμε ένα πιο ωραίο αυτοκίνητο, όταν θα μπορέσουμε να πάμε διακοπές, όταν θα πάρουμε την σύνταξή μας.

ΟΧΙ. Η καλύτερη στιγμή για να πεις ναι στη ζωή είναι να πεις τώρα όχι σε αυτό που δεν είναι η ζωή που θες!
Η αλήθεια είναι ότι η καλύτερη στιγμή για να είμαστε ευτυχισμένοι είναι ΤΩΡΑ.
Αλλιώς πότε ;
Η ζωή μας θα είναι πάντοτε γεμάτη με απογοήτευση. Είναι προτιμότερο να το παραδεχτούμε και να αποφασίσουμε να είμαστε ευτυχισμένοι παρόλα αυτά.
Για πολύ καιρό, περιμένουμε με αναβολές να ζήσουμε αύριο….μεθαύριο τη ζωή που θέλουμε. Όχι. Μη δυσκολεύεις άλλο τη ζωή σου.
Πες ναι στην πραγματική ζωή.

Υπάρχουν πάντα εμπόδια, μία δοκιμασία να ξεπεραστεί, μια δουλειά να τελειώσει, χρόνος να δοθεί, ένα χρέος να πληρωθεί. Η ζωή δεν ξεκινά μετά από όλα αυτά.
Τα εμπόδια είναι η ΖΩΗ.
Αυτή η προοπτική μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε ότι δεν υπάρχει μονοπάτι προς την ευτυχία.

ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΤΥΧΙΑ.
Λοιπόν, εκτιμήστε κάθε στιγμή.
Σταματήστε να περιμένετε να τελειώσετε το σχολείο, να ξαναγυρίσετε στο σχολείο, να χάσετε 10 κιλά, να πάρετε 10 κιλά, να ξεκινήσετε να δουλεύετε, να παντρευτείτε, να έρθει η Παρασκευή το βράδυ, η Κυριακή πρωί, να αγοράσετε ένα καινούριο αμάξι, να έρθει η άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο, ο χειμώνας, η πρώτη του μήνα, η τα μέσα του μήνα, να ακουστεί το τραγούδι σας στο ραδιόφωνο, να πεθάνετε, να ξαναγεννηθείτε … πριν αποφασίσετε να ΕΙΣΤΕ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ.

Η ευτυχία είναι ένα ταξίδι, όχι ένας προορισμός.
Δεν υπάρχει καλύτερος χρόνος για να είστε ευτυχισμένοι ….από το ΤΩΡΑ !
Ζήστε και εκτιμήστε την τωρινή στιγμή.

Πως μπορούμε λοιπόν να πούμε όχι σε αυτά που μας ενοχλούν;

  • Παρατήρηση. Για να καταλάβω τι με ενοχλεί πρέπει να το δω πρώτα. Να ρωτήσω τον εαυτό μου τι είναι αυτό που με ενοχλεί στη ζωή μου; Σε μία φιλική συντροφιά, σε μία σχέση, σε μία επαγγελματική συνεργασία;
  • Αντικατάσταση. Κάθε φορά που κάποιος αναλαμβάνει πρωτοβουλία να κάνει πράγματα για μένα, αναρωτιέμαι πως μπορώ να το αλλάξω αυτό και ποιες ενέργειες πρέπει να δρομολογήσω ώστε να μην παίρνουν άλλοι τον έλεγχο της ζωής μου.
  •  Όρια ασφαλείας. Γνωρίζω εκ των προτέρων τα όριά μου και γνωστοποιώ με τη στάση και τον τρόπο συμεπριφοράς μου ποιο είναι το όριο ασφαλείας, ώστε να λάβουν το μήνυμα, όλοι όσοι συναναστρέφομαι, πως μπαίνουν στα “χωρικά μου ύδατα” κάθε φορά που επιμένουν λίγο περισσότερο, πράγμα που κάνει άλλους να αισθάνονται άσχημα, ενώ εγώ τιμώ την αυτοεκτίμησή μου.
  •  Ειλικρίνεια. Μιλώντας με τους άλλους και εκφράζοντας τα “θέλω” μας χωρίς να προσβάλλουμε ή να απολογούμαστε δείχνει πως σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους. Είναι καλύτερα να πούμε “όχι” και να σταθούμε σε αυτή την απόφαση, παρά να πούμε “ναι” και να κάνουμε το αντίθετο. Λέγοντας “θα δω το πρόγραμμά μου και θα σας απαντήσω” δημιουργεί ανάλογο κλίμα.

Κάθε μέρα η δασκάλα – ζωή μας μαθαίνει να είμαστε πιο δυνατοί μόνο μέσα από τις αδυναμίες που αντιμετωπίζουμε, πιο σωστοί από τα λάθη, πιο ανθρώπινοι από την απανθρωπιά, πιο καλοί από την κακία, πιο ευτυχισμένοι από τη δυστυχία, πιο προσεκτικοί από την απροσεξία. Πόσο καλοί μαθητές της είμαστε όμως;
Όσοι μαθαίνουν από τα μαθήματα περνούν τις τάξεις και προάγονται, ενώ όσοι κοιτούν το ρολόι για να περάσει η ώρα και να έρθει το διάλλειμα παραμένουν στην ίδια τάξη. Όμως ο χρόνος δε χρειάζεται να περνά τις τάξεις, μόνο εμείς… Οι άνθρωποι που μένουν στάσιμοι στη ζωή, είναι αυτοί που παίρνουν συνεχώς τα ίδια μαθήματα, ώστε να φτάσει κάποτε -κι αν έρθει αυτή η στιγμή- που θα καταλάβουν πως πρέπει να γίνει κτήμα τους η γνώση που τους προσφέρεται από το ίδιο μάθημα και να προχωρήσουν στο επόμενο επίπεδο.
Ένα σπουδαίο μάθημα ζωής είναι και το να μάθουμε να λέμε ΟΧΙ.

Πολλοί έχουμε συνδέσει το όχι με την ενοχή. Αλλά με το να προσπαθούμε να ευχαριστήσουμε τους άλλους, καταφέρνουμε να δυστυχούμε εμείς και τότε σίγουρα δεν ζούμε εναρμονισμέοι με τις αξίες μας αλλά με τα θέλω των άλλων. Η ζωή δεν είναι μία υποχρέωση που πρέπει να βγάλουμε, αλλά μία συνεχής πορεία αναγνώρισης του σκοπού μας. Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν το καλύτερο σε όλα, αλλά είναι οι ίδιοι καλύτεροι σε όλα, όσα έχουν αξία. Γιατί; Σκέφτονται πάντα το καλύτερο που τους συμφέρει και τους προάγει στη ζωή. Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν το καλύτερο σε όλα, αλλά είναι οι ίδιοι καλύτεροι σε όλα, όσα έχουν αξία. Γιατί; Σκέφτονται πάντα το καλύτερο που θέλουν οι ίδιοι και τους συμφέρει αλλά και τους προάγει στη ζωή και τότε απλά το υποστηρίζουν.

 

Ξένια Γιαννάκη
Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης & συγγραφέας

 

Περισσότερα για την έργο της,  μπορείτε να βρείτε στο www.lifeshare.gr, www.beamylife.blogspot.com

Τα βιβλία της  διατίθενται κατά αποκλειστικότητα από τα PUBLIC

You may also like