“Δύο Φορές Ξένος”

Η έκθεση “Δύο Φορές Ξένος” είναι μια περιήγηση στις μεγαλύτερες ανταλλαγές και εκτοπισμούς πληθυσμών του 20ού αιώνα, όταν εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους και μεταφέρθηκαν σε μια καινούργια πατρίδα. Βασισμένη σε προσωπικές μαρτυρίες και σπάνιο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό, η έκθεση φέρνει τον επισκέπτη πρόσωπο με πρόσωπο με όσους έζησαν τα τραυματικά γεγονότα. Η περιήγηση αρχίζει από την Ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, συνεχίζει στη μαζική μετακίνηση Γερμανών και Πολωνών μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο διαχωρισμό της Ινδίας και τη δημιουργία του Πακιστάν το 1947, και ολοκληρώνεται στην Κύπρο το 1974.

Οι προσωπικές μαρτυρίες αποκαλύπτουν μια κοινή εμπειρία χαμένων πατρίδων και διαλυμένων κοινοτήτων: την ιστορία ανθρώπων που πάντα νιώθουν Δύο Φορές Ξένοι.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη από 19 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του Προγράμματος Culture της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν:

• ζωντανή αφήγηση παραμυθιού για παιδιά
• προβολές ντοκιμαντέρ στο αμφιθέατρο
• γαστρονομικές βραδιές με αναφορές στη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ινδία, κάθε Πέμπτη στο εστιατόριο του μουσείου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Μουσείο Μπενάκη-Κεντρικό Κτίριο
Κουμπάρη 1,Αθήνα, http://www.benaki.gr

Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 9.00-17.00
Πέμπτη: 9.00-24.00
Κυριακή: 9.00-15.00
Εγκαίνια: 18 Σεπτεμβρίου 2012

Είσοδος 6 ευρώ

Πηγή: http://www.elculture.gr

You may also like