Είστε έγκυος; Αυτό είναι ένα άρθρο που αξίζει να διαβάσετε!

Μια γυναίκα όταν είναι έγκυος διανύει την πιο γλυκιά περίοδο της ζωής της. Συνήθως όμως, έχει αρκετό άγχος για το αν θα καταφέρει να δημιουργήσει το σωστό περιβάλλον για το παιδί της. Δεν χρειάζεται ωστόσο να συμβαίνει αυτό, καθώς με τις σωστές επιλογές μπορείτε να είστε σίγουρες ότι θα έχετε κάνει το καλύτερο δυνατό για το μωρό σας.

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη του εμβρύου όσο και στη μετέπειτα πορεία της υγείας του. Βασικό επίσης είναι να μην αφήσετε τίποτα και κανέναν να διαταράξει την ψυχική σας ηρεμία.

Η αύξηση του βάρους που συνοδεύει μια εγκυμοσύνη εξαρτάται από το αρχικό βάρος σας και οι οδηγίες ορίζονται με βάση το Δείκτη Μάζας Σώματος, ο οποίος υπολογίζεται ως το βάρος/ ύψος στο τετράγωνο.

Εάν ο ΔΜΣ είναι μικρότερος του 18,5, γίνεται λόγος για χαμηλό δείκτη, και συνιστάται η προσθήκη 12,5- 18 κιλών. Εάν ο δείκτης είναι μεταξύ 18,5- 25, θα πρέπει η έγκυος να πάρει από 11,5- 16 κιλά, ενώ αν ο δείκτης είναι υψηλός- υπέρβαρα άτομα- και βρίσκεται μεταξύ 25- 30, μπορεί να πάρει έως 7 με 11,5 κιλά. Τέλος, αν μιλάμε για δείκτη άνω των 30, μπορεί να πάρει μέχρι 8 κιλά.

Οι ημερήσιες επιπλέον ανάγκες για το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι 150 θερμίδες, για το δεύτερο τρίμηνο 350 θερμίδες. Οι 350 θερμίδες βρίσκονται σε 2 ποτήρια γάλα ή 2 γιαούρτια.

Αυτό που τονίζουν οι βιοπαθολόγοι είναι ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να τρώνε ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο από όσο χρειάζεται. Οι ελλιποβαρείς γυναίκες συνήθως γεννούν πρόωρα τα μωρά τους, τα οποία ζυγίζουν κάτω από 2,5 κιλά. Οι παχύσαρκες γυναίκες από την άλλη γεννούν μετά την 42η βδομάδα και τα μωρά τους ζυγίζουν πάνω από 4 κιλά, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη ή δυσλειτουργίες στο νευρικό τους σύστημα.
Η διατροφή της μητέρας είναι υψίστης σημασίας τόσο για το μωρό όσο και για την ίδια, γι’ αυτό θα πρέπει να είναι πλήρης και ισορροπημένη. Καθημερινά θα πρέπει να λαμβάνει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, φυτικές ίνες, σίδηρο, ασβέστιο, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο.

Οι πρωτεΐνες εμπεριέχονται στο αβγό, το μοσχάρι, το κοτόπουλο και το ψάρι. Μια έγκυος πρέπει να λαμβάνει καθημερινά 24 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Οι υδατάνθρακες εμπεριέχονται στο ψωμί ολικής άλεσης, στα ζυμαρικά, στο καστανό ρύζι, στο πίτουρο, στα φρούτα, στις σαλάτες και στην γλυκοπατάτα. Οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν το 55% της διατροφής. Προτιμήστε τους υδατάνθρακες που δεν αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος απότομα.
Τα λίπη, φυσικά εννοούμε τα καλά λιπαρά οξέα, δηλαδή τα Ω3 παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ευφυΐας του εμβρύου, καθώς αποτελούν συστατικά για την κυτταρική μεμβράνη του εγκεφάλου, του νευρικού και αρτηριακού συστήματος.

Οι φυτικές ίνες εμπεριέχονται στα φρούτα και στα λαχανικά, ενώ βοηθούν στην απορρόφηση μεγάλης ποσότητας ύδατος, στον περισταλτισμό του εντέρου, και καταπολεμά έτσι τη δυσκοιλιότητα.
Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την εμβρυακή ανάπτυξη. Το έμβρυο απορροφά την μεγαλύτερη ποσότητα κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οι τροφές στις οποίες το βρίσκουμε είναι το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα αποξηραμένα βερίκοκα, και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Το ασβέστιο είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη του σκελετού και των πρώτων δοντιών. Μπορούμε να το βρούμε στο κίτρινο τυρί, το γιαούρτι, το γάλα, το μπρόκολο, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τις σαρδέλες.
Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την αιμοποίηση και τη σύνθεση του DNA και του RNA του εμβρύου. Επειδή προλαμβάνει ανωμαλίες του νευρικού συστήματος προτείνεται η χορήγηση συμπληρωμάτων στις γυναίκες, ακόμη κι όταν προσπαθούν να τεκνοποιήσουν. Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι το σπανάκι, οι φακές, τα σπαράγγια, οι ξηροί καρποί, το συκώτι και τα όσπρια.

Το μαγνήσιο βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά. Η ανεπάρκειά του προκαλεί νευρομυικές δυσλειτουργίες και σπασμούς. Το μαγνήσιο είναι άφθονο στους ξηρούς καρπούς, τα πράσινα λαχανικά και το πίτουρο.

Να έχετε στο νου σας ότι διανύετε την ομορφότερη περίοδο της ζωής σας και να σκέφτεστε ότι ό, τι κάνετε είναι για το καλό του παιδιού σας, αλλά και το δικό σας. Και όλα θα πάνε καλά…

Πηγή: iatropedia.gr

You may also like