Εις Γευσείαν: Βάλε κι άλλο πιάτο στο Xριστουγεννιάτικο τραπέζι‏

Τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα μυρίζουν κανέλα, φρέσκο βούτυρο, πορτοκάλι και γαρίφαλο. Έχουν το πράσινο χρώμα και τη μυρωδιά του έλατου και το κόκκινο του μήλου και του ροδιού.

Το γουρουνόπουλο, το κοκόρι και η κότα, ίσως η πάπια και η χήνα ήταν παλιότερα τα κρεατικά που έπαιζαν τον σημαντικότερο ρόλο στο εορταστικό τραπέζι. Οι γαλοπούλες έκαναν την εμφάνισή τους πολύ αργότερα αλλά ήρθαν για να κάτσουν! Τα ελληνικά Χριστούγεννα, και κυρίως στην ύπαιθρο, ήταν συνδεδεμένα με τα περιβόητα χοιροσφάγια- που σήμερα δυστυχώς αναβιώνουν όλο και λιγότερο-και τα φαγητά που μαγειρεύονταν από το κρέας του χοίρου και τα εντόσθιά του… Στο παραδοσιακό τραπέζι θα βρούμε ολόκληρα μικρά γουρουνόπουλα ψημένα στο φούρνο αλλά και ψιλοκομμένο χοιρινό κρέας στους σαρμάδες ,τους γιορτινούς λαχανοντολμάδες της Μακεδονίας που είναι τυλιγμένοι σε σπιτικό ξινολάχανο. Σε άλλα μέρη της Ελλάδας το χοιρινό μαγειρεύεται πρασοσέλινο που νοστιμίζεται στο τέλος με αβγολέμονο ενώ στη Θεσσαλία το παχύ έντερο του χοίρου γίνεται μπουμπάρι και γεμίζεται με χοντροσπασμένο σιτάρι ή ρύζι, κομμάτια από κρέας, συκώτι και πράσα. Τα χοιροσφάγια θεωρούνται από τους λαογράφους ως η συνέχεια των αρχαίων παγανιστικών γιορτών του χειμώνα.

Ένα άλλο παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο πιάτο που βασίζεται στη γουρουνοκεφαλή είναι η πηχτή, με κομματάκια κρέατος, ξύσμα πορτοκαλιού, μπαχαρικών, κρασιού, σκόρδου και μυλόξιδου, που όλα μαζί βράζουν και μετά πήζουν χαρίζοντάς μας ένα απ τα πιο νόστιμα εδέσματα που «οφείλει» κάποιος να γευτεί στη ζωή του.

Η σούπα από πουλερικό-κότα, κόκορα ή γαλοπούλα-είναι επίσης ένα απ τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα φαγητά των Επτανήσων αλλά και των Δωδεκανήσων καθώς και πολλών περιοχών της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Μπορεί στις μέρες μας να ακούγεται πιάτο της καθημερινότητας, αλλά τα παλιότερα χρόνια τα πουλερικά ήταν για τους Έλληνες φαγητό γιορτινό.
Τα γλυκά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι πολλά και συχνά περίπλοκα: δίπλες, μπακλαβάς, λουκουμάδες-στους λουκουμάδες την Πρωτοχρονιά έκρυβαν και το τυχερό νόμισμα στη Τήνο. Στο συγκεκριμένο νησί φτιάχνουν και ένα απ τα πιο ασυνήθιστα γλυκά που μπορεί να φάει κάποιος την περίοδο των γιορτών, τα σεσκουλοπιτάκια. Η χρήση του σέσκουλου σε πιτάκι γλυκό, μαζί με μέλι και καρύδια είναι μάλλον μοναδική στο αιγαιοπελαγίτικο αυτό νησί. Και εννοείται πως τα πιο κλασσικά ελληνικά γιορτινά γλυκά είναι τα περιβόητα μελομακάρονα-ένα απ τα πιο υγιεινά γλυκά- και οι μυρωδάτοι από φρέσκο βούτυρο κουραμπιέδες.

Με λίγα λόγια κάντε μια λίστα, βγείτε στην αγορά και προμηθευτείτε τα απαραίτητα υλικά-μην παραλείψετε να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στο βούτυρο και στο μέλι– και μπείτε στο μαγειριό σας μαζί με τα παιδιά και τους αγαπημένους σας και μελώστε μελομακάρονα, αχνίστε κουραμπιέδες, τηγανίστε δίπλες και μετά λούστε τες με μέλι, ζυμώστε γιορτινά χριστόψωμα και βασιλόπιτες και γεμίστε το σπίτι σας με χριστουγεννιάτικα αρώματα και μυρωδιές. Και μπείτε στη διαδικασία και φτιάξτε μια μικρή ποσότητα παραπάνω, βάλτε τη σε ένα κουτί με μια χριστουγεννιάτικη κορδέλα και ένα στολίδι και δωρίστε το σε ένα συνάνθρωπό μας που το έχει ανάγκη. Εκτός από το στομάχι θα του γεμίσετε και την ψυχή …

You may also like