Εις Γευσείαν: Κάτι πρέπει να γίνει!

laxanika k-magΖούμε περίεργες μέρες και καταστάσεις. Γράφεται ιστορία και δεν είμαι σίγουρος ότι το έχουμε πάρει χαμπάρι.
Στο κομμάτι των τροφίμων 2 τινά συμβαίνουν: Τα τρόφιμα που παράγονται ή είναι πολύ φθηνά και ελέγχονται ποιοτικά ή είναι αναβαθμισμένα και πολύ ακριβά! Υπάρχουν βέβαια πάντα και οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν αυτούς τους κανόνες.
Φθηνότερα είναι συνήθως τα πρωτογενή ή μεταποιημένα προϊόντα που προέρχονται από συμβατικές καλλιέργειες, στις οποίες χρησιμοποιούνται ανόργανη λίπανση και αρκετά φυτοφάρμακα. Μιλάμε δηλαδή για καλλιέργειες που έχουν σαν στόχο το μέγιστο αποτέλεσμα με το μικρότερο δυνατό κόστος. Είναι αρκετές οι φορές που τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν κατηγορηθεί για υπολείμματα χημικών, φυτοφαρμάκων αν πρόκειται για τη γεωργία, αντιβιοτικών και ορμόνων, όταν πρόκειται για την κτηνοτροφία.
Τα ακριβότερα, τα οποία θεωρητικά τουλάχιστον, είναι ποιοτικότερα και απαλλαγμένα από επικίνδυνα υπολείμματα, είναι αυτά της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Ενδιάμεσα στάδια όπως αυτό της ορθής γεωργικής πρακτικής ή της ελεύθερης βοσκής, κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

patates k-magΚαι μετά ήρθε το «κίνημα» της πατάτας….
Παραβλέποντας το γεγονός ότι ξεκίνησε σαν τηλεοπτικό θέαμα και ασχέτως των κινήτρων-αν υπήρχαν- αυτού του ακτιβισμού των παραγωγών, η απευθείας διάθεση των παραγόμενων προϊόντων έφερε στο προσκήνιο ένα σημαντικό ζήτημα. Πώς γίνεται να φτάνουν στο σπίτι μας και στο τραπέζι μας σε λογικές τιμές όπως αρμόζει σε θέματα που αφορούν στην επιβίωση μας;

Μέχρι στιγμής, από την παραγωγή στην κατανάλωση μεσολαβούν 4 στάδια. Γεωργός ή κτηνοτρόφος, τοπικός έμπορος, κεντρικός χονδρέμπορος, μανάβης/χασάπης-σούπερ μάρκετ. Από 1 κιλό πατάτες δηλαδή ζουν 4 κατηγορίες επαγγελματιών. Αυτό που πωλείται 10 λεπτά το κιλό στο χωράφι φθάνει στο σπίτι μας 6-7 φορές ακριβότερο. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι η εγκατάλειψη του επαγγέλματος του γεωργού και η ανεξέλεγκτη εισαγωγή εκατομμυρίων τόνων τροφίμων.
Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί ούτε το χονδρεμπόριο ούτε το εμπόριο. Θα μπορούσαν όμως να οργανωθούν οι παραγωγοί σε επαγγελματικούς συνεταιρισμούς και να παίξουν και αυτοί το ρόλο του τοπικού εμπόρου και χονδρεμπόρου. Αυτή, ίσως, να ήταν μια επανάσταση που θα μπορούσε να αλλάξει την τιμή και την ποιότητα των προϊόντων, ίσως και την κατάσταση της χώρας μας…

You may also like