“Εις γευσείαν : Καλή αντάμωση…”

1Η αναμονή των καλοκαιρινών διακοπών, η προετοιμασία των βαλιτσών και λοιπών θαλασσινών ή μη αξεσουάρ που θα φορτώσουμε και θα ξεφορτώσουμε, σηματοδοτούν την ουσία της αγαπημένης ( για τους περισσότερους τουλάχιστον ) εποχής του χρόνου.
Ας είναι στη Ζάκυνθο, μπορεί και στη Μυτιλήνη, στη Σίφνο ή και κάπου στην Εύβοια, στην Άνδρο και στην Τήνο, στην Σαντορίνη ή στο Περιγιάλι… Ας είναι κάπου ,παντού, παραθαλάσσια, στην Ελλάδα. Να είναι ένα ταβερνάκι, ντόπιων ανθρώπων, της δουλειάς, που πάμε χρόνια και μας ξέρουν. Τους αγαπάμε και μας αγαπούν. Που τους σεβόμαστε και μας σέβονται.

Αν έχουν και ένα μποστάνι για τα θερινά σαλατικά και λίγα ζωντανά για τα τυράκια ακόμα καλύτερα. Μα και αν δεν έχουν, θα προμηθεύονται με γνώση και μεράκι, πρώτες ύλες καλλιεργημένες με ευθύνη. Τα ψάρια έρχονται καθημερινά με το καΐκι, ημέρας πάντα –και αν είναι χθεσινά θα στο πουν- και τα χταπόδια λιάζονται στο τεντωμένο σύρμα.
Ο ήλιος σπάταλος, η σκιά παχιά κάτω απ τη μουριά και τα σώματα γλυκά κουρασμένα από τη θάλασσα και το κολύμπι. Οι κουβέντες έχουν αρχίσει και τα καλαμπούρια διαδέχονται το ένα το άλλο. Το τραπέζι έχει στρωθεί και οι μπύρες περιμένουν στο ψυγείο.

καλοκαιρι..Τρώμε ψάρι ψιλό, τηγανισμένο άψογα με το δέρμα κρουστό και τη σάρκα του λευκή, αλάδωτη και ζουμερή. Τραγανή φρέσκια τηγανητή πατάτα, τηγανισμένη μαστόρικα, σαλάτα ντομάτα με εξαιρετικό ελαιόλαδο, βλίτα τρυφερά και αμπελοφάσουλα, χταπόδι στα κάρβουνα, γεμιστά μελωμένα με τη μυρωδιά του δυόσμου και του μαϊντανού να σε τρελαίνει. Όλα στη μέση του τραπεζιού, να τσιμπάμε, και γύρω φίλοι της καρδιάς και του χρόνου…

Όποιον και αν ρωτήσετε, όσο οπαδός και αν είναι των καινούριων γεύσεων και πειραματισμών στη μαγειρική, όσων ταλαντούχων σεφ κι αν έχει δοκιμάσει τις δημιουργίες, δεν θα αντάλλασε με τίποτα ένα τέτοιο μεσημέρι.
Ο τόπος, η παρέα, οι καθαρές γεύσεις, τα φρέσκα υλικά ενώνουν τη νοστιμιά των φαγητών με τη γλύκα του μεσημεριού και των ανθρώπων.

Ελαιόλαδο, κρασί, «φτωχικά» φρέσκα προϊόντα ανεκτίμητης θρεπτικής αξίας και μεθυστικών αρωμάτων. Αυτά είναι τα υλικά της μαγειρικής κληρονομιάς μας.

Καλό καλοκαίρι σε όλους.
Δ.

You may also like