Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα για την Ευρωπαϊκή Μέρα Μουσικής

Το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου ορίστηκε ως η μέρα που η μουσική θα ξεχύνεται σε όλη την Ευρώπη χωρίς να γνωρίζει σύνορα. Ο λόγος για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, που θεσπίστηκε το 1982 στη Γαλλία με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ. Από το 1985 εξαπλώθηκε έξω από τα γαλλικά σύνορα με τη συμμετοχή της Αθήνας, που εκείνη τη χρονιά γιόρταζε ως η 1η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Σήμερα στον εορτασμό συμμετέχουν 25 χώρες, με αμέτρητες εκδηλώσεις που αφορούν όλο το δημιουργικό φάσμα της μουσικής.

Στην Ελλάδα θα γιορταστεί σε όλη τη χώρα με εκδηλώσεις που έρχονται να προσφέρουν αυτή την αναγκαία νότα αισιοδοξίας στην εποχή. Αναλυτικά στην Αθήνα το Μέγαρο Μουσικής συμμετέχει στον εορτασμό με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στους κήπους του. Στο πράσινο σημείο της πόλης που προσφέρεται για ανοιχτές εκδηλώσεις καταξιωμένοι αλλά και νεαροί μουσικοί, τέσσερα συνολικά μικρά και μεγάλα μουσικά σχήματα, θα παρουσιάσουν μουσικές και τραγούδια γνωστά και αγαπημένα, τζαζ αυτοσχεδιασμούς αλλά και για να ξεσηκώσουν μικρούς και μεγάλους με τους ρυθμούς του σουίνγκ. Πρόκειται για τα σύνολα: Χορωδία της ΕΡΤ με διευθυντή τον Δημήτρη Μπουζάνη, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τον Ανδρέα Πυλαρινό, το Κουιντέτο τζαζ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και τους Swing Shoes που συμπράττουν με την Ειρήνη Δημοπούλου και τη Sugahspank. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

*Συγκεκριμένα η έναρξη του προγράμματος θα γίνει στις 8 το βράδυ με τη Χορωδία της ΕΡΤ, που με την καθοδήγηση του Δημήτρη Μπουζάνη θα ερμηνεύσει μεταξύ άλλων το Ave Maria του Βάσκου συνθέτη Javier Busto (Χαβιέρ Μπούστο-1949), το Libera me (λίμπερα με) του Ούγγρου συνθέτη Lajos Bardoς (Λάιος Μπάρντος,1899-1986) καθώς και τραγούδια του Γιάννη Κωνσταντινίδη.
*Στη συνέχεια η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ θα παρουσιάσει ένα σαραντάλεπτο πρόγραμμα που περιλαμβάνει έργα των: Λέοναρντ Μπερνστάιν (Σουίτα από το West Side Story), Μάνου Χατζιδάκι (Μην τον ρωτάς τον ουρανό και Θάλασσα πλατιά), Μίκη Θεοδωράκη (Αν θυμηθείς τ’Α όνειρό μου, Στρώσε το στρώμα σου, Ζορμπάς), Σταύρου Ξαρχάκου (Να με θυμάσαι) κ.ά. Διευθύνει ο αρχιμουσικός Ανδρέας Πυλαρινός.
Στις 10 το βράδυ τη σκυτάλη παίρνει η τζαζ. Νεαροί μουσικοί που συνθέτουν το Κουιντέτο Τζαζ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με αυτοσχεδιαστική διάθεση. Η γιορτή θα συνεχιστεί στις 11.00. Το σχήμα «The Swing Shoes» προσκαλεί το κοινό σε ένα πρόγραμμα με άρωμα σουίνγκ. Μαζί τους η Ειρήνη Δημοπούλου και η Sugahspank.

Ο Δήμος Αθηναίων με αφορμή τη γιορτή θα ζωντανέψει το λόφο των Μουσών (Φιλοπάππου) με κλασική, έντεχνη και jazz μουσική. Συγκεκριμένα το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής θα υποδεχτεί το κοινό στη θέση «’Ανδηρο Πικιώνη» στις 20.30, σε μια συναυλία έντεχνης μουσικής με αγαπημένα τραγούδια, ερμηνευμένα από τη Vivian Daglas και τον Κωνσταντίνο Μάτσικα.

Στην Πνύκα (21.00) η Συμφωνική Ορχήστρα και η Μικτή Χορωδία του δήμου Αθηναίων σε έργα Mozart, Beethoven, Faure, Σαμάρα κ.ά, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη και τη διδασκαλία του Σταύρου Μπερή αντίστοιχα. Σολίστ: Ηλία Ζούτσος.
Μισή ώρα αργότερα η Big Band του δήμου Αθηναίων, στη θέση «Μπιενάλε», θα κλείσει τη βραδιά με μια συναυλία jazz μουσικής, δημιουργώντας ένα μοναδικό ατμοσφαιρικό κλίμα, που θα ταξιδέψει τους ακροατές.
Της έναρξης των συναυλιών θα προηγηθεί ξενάγηση (στις 20.00 στην Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη) με θέμα τους μύθους και την ιστορία του Λόφου των Μουσών (Φιλοπάππου), πάνω στον οποίο έζησε και τραγούδησε ο μυθικός ποιητής Μουσαίος.

Το Ατενέουμ γιορτάζει και πάλι την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής και προσφέρει στο φιλόμουσο κοινό μία τετράωρη μουσική πανδαισία στον πεζόδρομο της Αδριανού 3, στο Θησείο ( 20:00 έως τις 24:00). Στον πεζόδρομο σε υπαίθρια σκηνή, όπου νεότεροι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες – συνεργάτες του, με μία τετράωρη γιορτή αφιερωμένη στη ΜΟΥΣΙΚΗ θα συντροφεύσουν τους περιπατητές της νύχτας σε τέλεια αρμονία με τη μαγεία του περιβάλλοντος χώρου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει από προκλασικά έργα και τραγούδια έως σύγχρονη ελαφρά μουσική και τζαζ μελωδίες, όπως και αφιερώματα στον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη και σε τραγούδια από τον κινηματογράφο.

Πηγή:http://www.express.gr

You may also like