Εκθεση για τα 50 χρόνια του James Bond

Θα μπορούσε να είναι μία μηχανή του χρόνου. Κάποιος άλλος θα της έδινε διαφορετικό όνομα, «μηχανή του στυλ», για παράδειγμα. Πάντως, το πρώτο που αντικρίζεις μπαίνοντας σε αυτό το φιδίσιο «τούνελ» του Μπάρμπικαν Σέντερ στο Λονδίνο είναι η αναπαράσταση του «χρυσού» σώματος της Τζιλ Μάστερσον από το «Goldfinger» του 1964.

Πόσο πιο γκλάμορους εισαγωγή για τον πιο γκλάμορους ήρωα του 20ού αιώνα, που γίνεται φέτος 50 ετών. Ηταν το 1962 όταν προβλήθηκε η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά της σειράς μυθιστορημάτων του Ιαν Φλέμινγκ, ο «Δόκτωρ Νο». Και το Μπάρμπικαν Σέντερ του Λονδίνου δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Το καλοκαίρι των Ολυμπιακών Αγώνων απλώνει σε τρεις διαφορετικές αίθουσες του συγκροτήματος (για πρώτη φορά στην εκθεσιακή του ιστορία) ένα φαντασμαγορικό σόου–φόρο τιμής στον πιο αρρενωπό, κομψό, γεμάτο αυτοπεποίθηση και σιγουριά Βρετανό κατάσκοπο όλων των εποχών, τον κύριο «007». Αυτοκίνητα, γκάτζετ, όπλα, κοστούμια, σχέδια, μακέτες, σχεδιαγράμματα, μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν και φυσικά εμβληματικά στιγμιότυπα από τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ, είναι όλα εκεί για να δώσουν στον θεατή το μέγεθος, την έκταση, το βάθος και τη λεπτομέρεια μιας παραγωγής Τζέιμς Μποντ.

Τζέντλεμαν και κατάσκοπος μαζί, που ταυτόχρονα του αρέσουν οι ωραίες γυναίκες, ο Τζέιμς Μποντ είναι ο απόλυτος ήρωας made in Britain. Αντιπροσωπεύει ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Αγγλία. Οι τρόποι του ασύγκριτοι είτε βρισκόταν πάνω είτε έξω από το κρεβάτι. Το αρρενωπό του σώμα, ιδανικά ηλιοκαμένο ύστερα από κάποια εξωτική περιπέτεια. Τα ρούχα του κομμένα και ραμμένα (κυριολεκτικά) στη Saville Row του Λονδίνου, την έδρα του βρετανικού στυλ στο ανδρικό ντύσιμο. Τα τσιγάρα του (στις πρώτες ταινίες κάπνιζε) ήταν χειροποίητα Sobrani, αγορασμένα από ένα καπνοπωλείο του Πικαντίλι. Για να μη σας κουράζουμε, ο Μποντ ήταν ο καλύτερος σε ό,τι έκανε: o καλύτερος παίκτης στο καζίνο, ο καλύτερος σκιέρ, ο καλύτερος οδηγός, ο καλύτερος καταδύτης, ο καλύτερος χορευτής, ο καλύτερος εραστής. Oσο για τα γκάτζετ του, ήταν τα πιο έξυπνα και για την εποχή του τα πλέον εξελιγμένα και πρωτοποριακά. Πώς αλλιώς θα τον έβγαζαν από κάθε δύσκολη κατάσταση;

[vsw id=”QeIITbm4gKk” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

Μπορεί σήμερα ο Τζέιμς Μποντ να είναι αντικείμενο έκθεσης σε μουσείο, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Μόλις έπεφταν οι τίτλοι και η αίθουσα σκοτείνιαζε, εκατοντάδες καρδιές ανυπομονούσαν να «χαθούν» στο εξωπραγματικό σύμπαν του. Εκεί όπου οι γυναίκες ήταν συγκλονιστικές, οι κακοί πραγματικά κακοί, τα αυτοκίνητα αεροδυναμικά και πανάκριβα και ο έρωτας, η ανταμοιβή ενός άξιου άντρα. Ολοι οι Τζέιμς Μποντ ήταν η ενσάρκωση του ανδρικού ονείρου. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη θρυλική σκηνή με την Ούρσουλα Αντρες να βγαίνει από τη θάλασσα με εκείνο το διάσημο λευκό μπικίνι (εκτίθεται στην έκθεση του Μπάρμπικαν) για να καταλήξει στην αγκαλιά του Μποντ σε μια από τις πιο κλασικές ερωτικές σκηνές στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου; Αν εκ παραδρομής χρησιμοποιήσαμε αόριστο, συγχωρήστε μας. Φταίει που ο Τζέιμς Μποντ είναι ένα κομμάτι 20ού αιώνα που ευτυχώς συνεχίζει να είναι μαζί μας. Το «Skyfall», η 23η ταινία της σειράς, αναμένεται στις αίθουσες τον προσεχή Νοέμβριο.

[vsw id=”24mTIE4D9JM” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

Πηγήhttp://www.skai.gr

You may also like