Εκλογές 2014: Που ψηφίζω ;

ekloges545Οι εκλογείς θα μπορούν να δουν τα εκλογικά τμήματα που θα ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου 2014 για την εκλογή των Τοπικών αρχόντων αλλά και των μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Η ψήφος σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών είναι υποχρεωτική με εξαιρέσεις όμως που έχουν καθοριστεί με εγκύκλιο.

Ειδική εφαρμογή έχει αναπτύξει το υπουργείο Εσωτερικών ώστε οι εκλογείς να μπορούν να δουν σε ποιο εκλογικό τμήμα του δήμου τους θα ψηφίσουν στις εκλογές του Μαΐου. Ο εκλογέας μόνο με το όνομα του το επώνυμο αλλά και τα ονόματα των γονέων του και το έτος γέννησης του μπορεί μέσω του υπολογιστή του να δει που θα ψηφίσει στις Δημοτικές και τις Περιφερειακές εκλογές αλλά και για στις Ευρωεκλογές.

Έτσι μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα “Μάθε πού ψηφίζεις” και να δώσετε τα στοιχεία σας σύμφωνα με τις οδηγίες.

Αν ήδη το έχετε κάνει, μη διστάσετε να το επαναλάβετε. Είναι πιθανό να έχετε κάνει κάποιο λάθος πληκτρολόγησης. Αν παρ’ όλη την προσπάθειά σας δεν βρείτε το όνομά σας, τότε απευθυνθείτε στο Δήμο που είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

Για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, οι εκλογείς κάθε εκλογικού διαμερίσματος κατανέμονται αλφαβητικά σε εκλογικά τμήματα. Το πλήθος των εκλογέων κάθε εκλογικού τμήματος, καθορίζεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Για τις εκλογές 2014, σε κάθε ένα από τα εκλογικά τμήματα θα πρέπει να αναλογούν εξακόσιοι περίπου ψηφοφόροι.

Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν καταρτιστεί με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στα δημοτολόγια και οι Δήμοι έχουν κατανείμει τους εκλογείς σε εκλογικά διαμερίσματα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της διεύθυνσης που είναι καταχωρημένα στα δημοτολόγια. Για οποιαδήποτε μεταβολή στους εκλογικούς καταλόγους θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Δήμος σας για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας ή να διορθωθούν ενδεχόμενα λάθη.

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, οι εκλογικοί κατάλογοι οριστικοποιούνται ένα μήνα πριν την προκήρυξη των εκλογών και εκδίδεται σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο. Οι εκλογικοί κατάλογοι μετά την οριστικοποίησή τους δεν επιδέχονται μεταβολές.

eklogesΕίστε εγγεγραμμένος στο δημοτολόγιο δύο ή περισσοτέρων Δήμων;

Θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Δήμο σας για τη σχετική διόρθωση, ώστε να παραμείνει ισχυρή η μία και νόμιμη εγγραφή στα δημοτολόγια. Εφόσον όμως διαπιστώσετε τη διπλή εγγραφή σας στους εκλογικούς καταλόγους μετά την προκήρυξη των εκλογών θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι οφείλετε να ψηφίσετε στο Δήμο της νόμιμης εγγραφής σας, διότι οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν ήδη οριστικοποιηθεί.

Σε αυτή την περίπτωση ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε μια υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε ότι είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε αλλού ή ότι δεν προτίθεστε να ψηφίσετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Με αυτή τη διαδικασία, διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Ας μη ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά. Να επισημάνουμε ότι εφόσον δεν βρίσκεται το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσετε θα συμπληρωθεί εντός των επόμενων ημερών από το υπουργείο Εσωτερικών με αποτέλεσμα να πρέπει να δοκιμάσετε σε λίγες ημέρες.
Μπείτε εδώ στην εφαρμογή

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

You may also like