Εμβόλιο νικοτίνης κατά του καπνίσματος;

Ακούγεται παράξενο, αλλά μπορεί και να έχει αποτέλεσμα…

Το συγκεκριμένο εμβόλιο επιδιώκει να εμποδίσει την νικοτίνη να φθάσει στον εγκέφαλο και έτσι να ανατροφοδοτήσει την απόλαυση -και την εξάρτηση- που νιώθει ο καπνιστής. Αν το κάπνισμα δεν προκαλεί πια την ίδια ευχαρίστηση, τότε ο καπνιστής είναι ευκολότερο να το κόψει. Στόχος μάλιστα είναι η επίδραση του εμβολίου να διαρκεί για αρκετά χρόνια.

Το εμβόλιο αναπτύσσεται από ερευνητές των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ που έχουν δημιουργήσει τη νέα εταιρεία Selecta Biosciences με έδρα τη Βοστώνη.

Το εμβόλιο, με την κωδική εργαστηριακή ονομασία SEL-068 (που θα αλλάξει, εφόσον κυκλοφορήσει στο εμπόριο), θα είναι το πρώτο εμβόλιο συνθετικών νανοσωματιδίων που θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Οι σχετικές κλινικές δοκιμές θα αρχίσουν άμεσα και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται φέτος τον Ιούλιο.

Αν αποδειχτούν επιτυχείς (το ερώτημα είναι κυρίως αν τα νανοσωματίδια θα είναι καλώς ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό), το εμβόλιο θα κυκλοφορήσει στην αγορά και θα είναι το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο συνθετικό εμβόλιο, διαφορετικό από τα υπόλοιπα συμβατικά βιολογικά εμβόλια.

Παρόλο που η νικοτίνη δεν είναι ιός, ούτε μικρόβιο, τα νανοσωματίδια του εμβολίου την αντιμετωπίζουν σαν να ήταν και γι’ αυτό πυροδοτούν μία τυπική ανοσολογική αντίδραση, όπως τα παραδοσιακά εμβόλια. Η εταιρεία Selecta, όπως έκανε γνωστό, θα εφαρμόσει την ίδια λογική και τεχνική για να παράγει και άλλα συνθετικά εμβόλια που αφορούν άλλες παθήσεις, όπως η ελονοσία, ο καρκίνος, ο διαβήτης κ.α. Τα συνθετικά εμβόλια, αν όντως αποδειχτούν ασφαλή, θα παράγονται πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερες ποσότητες από τα συμβατικά εμβόλια, άρα θα είναι και πιο φθηνά.

Για να θεωρηθεί επιτυχές το εμβόλιο, θα πρέπει να επιτρέψει το κόψιμο τελείως του τσιγάρου σε ορισμένους τουλάχιστον ανθρώπους και όχι απλώς να μειώσει την επιθυμία τους για κάπνισμα. Η δυσκολία ίσως είναι ότι οι καπνιστές, που θα προσπαθήσουν να κόψουν το τσιγάρο με τη βοήθεια του εμβολίου, θα συνεχίσουν να νιώθουν τα σχετικά συμπτώματα στέρησης από την έλλειψη της νικοτίνης.

Πηγή: protothema.gr

You may also like