Επιστήμη για τον εγκέφαλο

Μερικά νέα στοιχεία για το πώς λειτουργούν τα πράγματα μέσα στο κεφάλι μας.
Από την στιγμή που ξεκίνησα να βλέπω Grey’s anatomy, η ειδικότητα που μου προκαλούσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν εκείνη της νευροχειρουργικής. Εντάξει έχει να κάνει και ο Ντέρεκ Σέπαρντ (Patrick Dempsey) σε αυτό, αλλά όχι μόνο!

Σκεφτείτε ότι όλα ξεκινούν από τον εγκέφαλο, τα πάντα , είναι εκείνος που μπορεί να μας αρρωστήσει και να μας γιατρέψει. Είναι το μόνο όργανο μας, που μπορεί να ελέγξει τα πάντα, χάρις τον εγκέφαλο αισθανόμαστε, βλέπουμε, μιλάμε, είναι ότι πιο αξιοθαύμαστο έχει δημιουργηθεί πότε. Δεν συμφωνείτε; Έτσι, όταν διαβάζω άρθρα που έχουν να κάνουν με αυτό το υπέροχο δημιούργημα ενθουσιάζομαι και τα “ρουφώ” σαν σφουγγάρι, όπως και τις εγχειρήσεις του Ντέρεκ. Οι παρακάτω έρευνες είναι ότι πιο πρόσφατο κυκλοφορεί στο χώρο του εγκεφάλου και σας τις παραδίδουμε….

Αποφάσεις
Ας υποθέσουμε ότι πηγαίνετε σε ένα δωμάτιο και ξεχάσατε γιατί πήγατε; Μη μου πείτε ότι δεν σας έχει συμβεί… έμενα μου συμβαίνει συχνά. Κατηγορήστε την πόρτα. Στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame οι ερευνητές έχουν δείξει ότι οι πόρτες είναι για να χρησιμεύουν ως «όρια συμβάντος». Επειδή οι συνεργάτες του εγκεφάλου, οι συγκεκριμένες “μνήμες” των γεγονότων , συνδέονται με περιοχές, εισερχόμενοι σε μια νέα αίθουσα μπορεί να είναι δύσκολο να θυμηθούμε ποιά ήταν η απόφαση που μας έκανε να οδηγηθούμε εκεί… και για αυτό μόλις φτάνουμε, το ξεχνάμε.
Ντυθείτε ανάλογα με το μέρος για να ενεργήσει έξυπνα
Σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Northwestern, οι ερευνητές χρειάστηκε για κάποια θέματα να φοράνε λευκές ρόμπες κατά την εκτέλεση της δοκιμής. Μια ομάδα είπε ότι είχε γιατρούς «παλτά», άλλη των ζωγράφων «παλτά». Τα άτομα της πρώτης ομάδας ξεπέρασαν εκείνους της δεύτερης σχεδόν 305, γεγονός που υποδηλώνει ότι η επίδραση των ρούχων μας, μπορεί να είναι ακόμη πιο ισχυρή από ό, τι νομίζαμε.

Makeover μνήμης
Ένα χάπι θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί η μνήμη μας όταν είμαστε πιο συναισθηματικοί, υποστηρίζουν οι ερευνητές του UC Irvine. Προσπάθησαν να κάνουν διαφορα τεστ με γυναίκες που “παίρνουν” ορμόνες, χρησιμοποιώντας μια ιστορία για μια οικογένεια σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Το αποτέλεσμα ήταν οι γυναίκες που λαμβάνουν ορμονικά αντισυλληπτικά να μην θυμούνται όλα τα στοιχεία, ενώ όσες δεν έπαιρναν το αντισυλληπτικό χάπι ήταν σε καλύτερη κατάσταση , διατηρώντας τα στοιχεία της αφήγησης (από την παρουσία των σταθμευμένων αυτοκίνητων κοντά στον τόπο της συντριβής, για το νοσοκομείο μέχρι όποια άλλη λεπτομέρεια τους δινόταν ).

Συμπέρασμα ο εγκέφαλος είναι ένα ενεργό, ζωντανό «πλάσμα» μέσα μας και θα πρέπει να το φροντίζουμε και να του δίνουμε την “φροντίδα” που του αξίζει!

 

Ο εγκέφαλος διαφορετικών ζώων και του ανθρωπου

You may also like