Επιστροφή στη φύση: ασκήσεις με τα παιδιά

children bicycle από τη Δήμητρα  Βασιλείου-Δημοσιογράφο*

Τις τελευταίες ημέρες ο υδράργυρος σκαρφαλώνει σε επίπεδα μίνι καύσωνα και αυτό δίνει σε όλους μας μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να χαρούμε τη φύση. Αν ανήκετε στους γονείς που ενδεχομένως ανησυχούν για το κατά πόσο τα παιδιά τους αθλούνται επαρκώς, αδράξτε την ευκαιρία που προσφέρει ο ηλιόλουστος καιρός και σηκώστε τα από τον καναπέ. Οι εξωτερικές δραστηριότητες, όχι μόνο βοηθούν τα παιδιά να ασκηθούν και να εκτονωθούν αλλά συσφίγγουν και τις σχέσεις σας μαζί τους, αφού κάνετε κάτι όλοι μαζί. Αν μία απλή βόλτα στην παιδική χαρά της γειτονιάς σας φαντάζει συνηθισμένη, έχουμε εναλλακτικές.

Ξεκινήστε το περπάτημα

Μπορεί να είναι ένας χαλαρός απογευματινός περίπατος ή πεζοπορία κάπου κοντά στο σπίτι σας. Αν πάλι είστε από τους τυχερούς που μένουν κοντά σε ζωολογικό κήπο, φροντίστε να τον επισκέπτεστε με τα παιδιά σας όσο συχνότερα μπορείτε. Είναι μία από τις πιο όμορφες και διδακτικές εμπειρίες. Τα παιδιά όχι μόνο ασκούνται, αλλά γνωρίζουν διάφορα είδη ζώων και πουλιών.

Αρχίστε τις βουτιές!

Τα παιδιά αγαπούν να παίζουν με το νερό. Τολμήστε όλοι μαζί ένα μπάνιο στη θάλασσα ή επισκεφθείτε την πλησιέστερη (και ασφαλέστερη) πισίνα.

Πάρτε το ποδήλατο

Προτιμήστε τα μέρη χωρίς κίνηση ή περιοχές με ποδηλατόδρομους. Μην ξεχνάτε το κράνος για όλους! Είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας.

Συστήστε στα παιδιά σας την εξάσκηση

Περπατήστε μέχρι το πάρκο της γειτονιάς και ενθαρρύνετέ τα να το κάνουν και μόνοι τους μία με δύο φορές την εβδομάδα. Δείξτε τους κάποια βασικά είδη άσκησης όπως τα push-ups και τα επί τόπου πηδηματάκια και εξηγήστε τους λόγους για τους οποίους η άσκηση είναι σημαντική.

Φροντίστε να έχει πλάκα

Πάρτε μαζί σας τον απαιτούμενο αθλητικό εξοπλισμό. Παίξτε βόλεϊ ή ποδόσφαιρο. Απολαύστε τον χρόνο που περνάτε μαζί ως οικογένεια.

Δώστε έμφαση στην ασφάλεια

Φροντίστε ώστε:

-τα παιδιά να φορούν το κράνος καθ’ όλη τη διάρκεια της ποδηλασίας ή όταν κάνουν skateboard

-να τα επιβλέπετε ανελλιπώς όταν είναι κοντά στο νερό

-να φορούν τα ειδικά σωσίβια όταν κάνουν δραστηριότητες μέσα στο νερό

-να έχετε πάντα μαζί σας νερό και αντηλιακά προϊόντα για να αποφύγετε την αφυδάτωση και τα εγκαύματα από τον ήλιο.

Είναι καλό να θυμάστε ότι κάθε δραστηριότητα είναι διαφορετική και απαιτεί διαφορετικούς τρόπους προστασίας. Διασφαλίστε ότι όλοι γνωρίζουν τους κανόνες προστασίας πριν την εξόρμηση.

 

children joggingΞέρατε ότι…

Τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται καθημερινά 60 και πλέον λεπτά φυσικής δραστηριότητας. Αθληθείτε κι εσείς μαζί τους και φτάστε τον ημερήσιο πήχη των 150 λεπτών ήπιας αεροβικής άσκησης που χρειάζεστε σε εβδομαδιαία βάση. Μην ξεχνάτε την μυϊκή ενδυνάμωση. Χρειάζεστε ειδικές ασκήσεις που στοχεύουν σε κάθε μυϊκή ομάδα, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Extra tip

Αν θέλετε να καθιερώσετε υγιεινές συνήθειες για σας και τα παιδιά σας θα πρέπει να προγραμματίζετε νέες δραστηριότητες σε συχνή βάση. Συζητήστε με τα παιδιά σας τι σας αρέσει περισσότερο να κάνετε. Στη συνέχεια ορίστε πότε θα το κάνετε. Έτσι θα έχετε πάντα κάτι να περιμένετε με ανυπομονησία.

 

Πηγή: https://client.myoptumhealth.com

*περισσότερες πληροφορίες για την κα Βασιλείου, πατήστε εδώ

You may also like