Επτά γενετικοί δείκτες «σχετίζονται με το μέγεθος του στήθους»

Επτά θέσεις του γονιδιώματος, οι οποίες δείχνουν να συνδέονται με το μέγεθος του γυναικείου στήθους, ανακαλύφθηκαν από ερευνητές της 23andMe, μιας καλιφορνέζικης εταιρείας βιοτεχνολογίας στην οποία έχει επενδύσει και η Google.

Προηγούμενες μελέτες, επισημαίνει η ερευνητική ομάδα, είχαν δείξει ότι το μέγεθος του στήθους είναι εν μέρει κληρονομικό χαρακτηριστικό. Η νέα μελέτη, όμως, είναι η πρώτη που αναγνωρίζει γενετικούς παράγοντες.

Το ενδιαφέρον είναι ότι από τους επτά γενετικούς δείκτες που αναγνωρίστηκαν, οι δύο είχαν προηγουμένως συνδεθεί με τον κίνδυνο καρκίνο του μαστού -διαπίστωση που υποδεικνύει ότι υπάρχουν κοινοί βιολογικοί παράγοντες που σχετίζονται τόσο με την φυσιολογική ανάπτυξη του στήθους όσο και με την εμφάνιση όγκων.

Πράγματι, κάποιες παλαιότερες έρευνες έδειχναν ότι η πιθανότητα καρκίνου είναι αυξημένη σε γυναίκες που έχουν μεγάλο στήθος χωρίς να είναι παχύσαρκες.

[quote_right] Η τελευταία μελέτη δεν προσφέρει επαρκή στοιχεία που συνδέουν ευθέως το μέγεθος του στήθους με τον κίνδυνο καρκίνου, διευκρίνισε ο Νίκολας Έρικσον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στην 23andMe.[/quote_right]

Γενικά όσον αφορά τη μορφολογία του μαστού, περισσότερο σαφής είναι η σχέση που έχει διαπιστωθεί με προηγούμενες μελέτες ανάμεσα στον κίνδυνο καρκίνου και την πυκνότητα του μαστού.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται online στην επιθεώρηση BMC Medical Genetics, βασίστηκε σε δεδομένα για 16.175 πελάτισσες της εταιρείας, οι οποίες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τα νούμερα των στηθόδεσμών τους: το νούμερο που αντιστοιχεί στο μέγεθος του ίδιου του μαστού (cup) και το νούμερο που αντιστοιχεί στην περιφέρεια της πλάτης.

«Τα αποτελέσματα προσφέρουν στοιχεία για τους γενετικούς παράγοντες που ρυθμίζουν την φυσιολογική ανάπτυξη του μαστού, και δείχνουν ότι κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες είναι κοινοί στον καρκίνο του μαστού. Αν και τα αποτελέσματα αυτά δεν προσφέρουν άμεση στήριξη σε οποιαδήποτε επιδημιολογική σχέση ανάμεσα στο μέγεθος του στήθους και τον καρκίνο, η μελέτη αυτή μπορεί να συμβάλλει στην κατανόηση των ανεπαίσθητων αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στη μορφολογία του μαστού και τον κίνδυνο καρκίνο του μαστού» γράφουν οι ερευνητές στα συμπεράσματα της μελέτης τους.

Η 23andMe είναι ιδιωτική εταιρεία υπηρεσιών προσωπικών γενετικών αναλύσεων -προσφέρεο μεταξύ άλλων ένα κιτ το οποίο επιτρέπει στους πελάτες να συλλέγουν μόνοι τους δείγμα σάλιου και να το στέλνουν στην εταιρεία για γενετική ανάλυση.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, http://health.in.gr

You may also like