Ηνωμένες Πολιτείες: Ιστορική νίκη για τις ενώσεις ομοφυλοφίλων

gay couple usΜία ιστορική νίκη υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων σημειώθηκε χθες στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε έναν αμφιλεγόμενο παλαιότερο νόμο, γνωστό ως Doma, που όριζε τον θεσμό του γάμου ως την ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας.

Η απόφαση, που ελήφθη με την ελάχιστη δυνατή πλειοψηφία 5-4, σημαίνει πως τα ομοφυλόφιλα έχουν πλέον το δικαίωμα να διεκδικήσουν τις ομοσπονδιακές παροχές ή επιδόματα που στερούνταν μέχρι σήμερα.

«Είμαστε όλοι περισσότερο ελεύθεροι», δήλωσε αναφορικά με την ιστορική απάντηση ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος μάλιστα τηλεφώνησε στους ενάγοντες της όλης υπόθεσης προκειμένου να τους συγχαρεί προσωπικά.

Παράλληλα, σε μία επίσης θετική εξέλιξη για την ομοφυλόφιλη κοινότητα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εκδώσει απόφαση για την απαγόρευση γάμων μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου που ψήφισαν πρόσφατα οι πολίτες της Καλιφόρνια, ουσιαστικά βάζοντας στον «πάγο» την εν λόγω απαγόρευση, και διομολογώντας τους πρώτους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων στην πολιτεία.

Υπογραμμίζεται πως οι αποφάσεις της Τετάρτης δεν κατοχυρώνουν τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων ως ένα συνταγματικό δικαίωμα, ούτε επηρεάζουν με οιονδήποτε τρόπο την απαγόρευση τέτοιου είδους ενώσεων που έχει νομοθετηθεί σε περισσότερες από 30 εκ των 50 πολιτειών των ΗΠΑ.

Παρά ταύτα, αποτελούν μία ακόμα νίκη στην προσπάθεια των ατόμων ίδιου φύλου να εξασφαλίσουν ίσα δικαιώματα με τους ετεροφυλόφιλους ομολόγους τους. Συνολικά, 12 πολιτείες και η District of Columbia έχουν νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφυλοφίλων, έξι εξ αυτών τον τελευταίο χρόνο.

Πηγή: ΣΚΑϊ

You may also like