Η έκτρωση αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού

Μία και μόνο φορά να έχει προχωρήσει σε έκτρωση μία γυναίκα θέτει σε κίνδυνο μελλοντικές κυοφορίες της, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Μάλιστα όσες γυναίκες επιλέξουν να τερματίσουν την πρώτη τους εγκυμοσύνη θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την ίδια τους την υγεία αλλά και του παιδιού που ενδεχομένως θα φέρουν στον κόσμο στην πορεία της ζωής τους, αναφέρει πρόσφατη έρευνα.

Οι κίνδυνοι αυτοί ποικίλουν: είτε το παιδί να γεννηθεί πρόωρο, είτε να πάθουν προεκλαμψία, μια επιπλοκή στην εγκυμοσύνη που μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί αρκεί μία έκτρωση για να γίνει η «ζημιά», ενώ ο κίνδυνος αυτός δεν αυξάνει αν η γυναίκα κάνει κι άλλες εκτρώσεις στη συνέχεια, σε αντίθεση με ό,τι υποστήριζαν προηγούμενες μελέτες μέχρι τώρα.

[quote_right]Οι κίνδυνοι αυτοί προκύπτουν όταν η έκτρωση γίνεται χειρουργικά και όχι με τη χρήση χαπιών, τα οποία έχουν αρχίσει να γίνονται πολύ «δημοφιλή», αναφέρει η βρετανική Daily Mail.[/quote_right]

Κάθε χρόνο γίνονται περίπου 200.000 εκτρώσεις στην Αγγλία, με τα υψηλότερα ποσοστά να παρατηρούνται σε μικρές ηλικίες, σε γυναίκες μέχρι 20 ετών.

Στη Σκωτία, το 40% των περίπου 13.000 εκτρώσεων το χρόνο αφορά γυναίκες κάτω των 25 ετών.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Aberdeen ανέλυσαν τους ιατρικούς φακέλους από περισσότερες από 600.000 γυναίκες σε διάστημα 30 ετών, εκ των οποίων πολλές είχαν κάνει έκτρωση στην πρώτη τους εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξαν μία γυναίκα που τερμάτιζε την πρώτη της εγκυμοσύνη είχε 37% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσει την επόμενη φορά πρόωρα, συγκριτικά με εκείνες που έφερναν κανονικά στον κόσμο το πρώτο τους παιδί.

Πηγή: http://www.nooz.gr

You may also like