Η ακμή μετά τα 30 θέλει προσοχή…

Η ακμή είναι κύριο γνώρισμα της εφηβείας. Οι λόγοι πολλοί και κυρίως ορμονικοί, καθότι σ’αυτή την ηλικία υπάρχει τεράστια έξαρση αυτών.  Όμως ελάχιστοι γνωρίζουν πως η ακμή μπορεί να εμφανιστεί εξίσου, τόσο στη νεογνική όσο και στην πιο ώριμη ηλικία.

Το άγχος, το τσιγάρο, η κακή διατροφή αλλά και η κακή υγιεινή στα καλλυντικά μας μπορούν να είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση της ακμής. Οι ορμόνες που διαταράσσονται κατά την εγκυμοσύνη, την εμμηνόπαυση αλλά και τη διακοπή των αντισυλληπτικών χαπιών μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση της μετεφηβικής ακμής η οποία εντοπίζεται κυρίως στο πηγούνι και τις παρειές, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το πρόσωπο και υπολογίζεται πως υποχωρεί στα 30-40 χρόνια της γυναίκας.

Η διαδικασία που ακολουθείται, προκειμένου να δημιουργηθεί η ακμή είναι γνωστή. Οι σμηγματογόνοι αδένες που βρίσκονται σε όλη την έκταση του δέρματός μας εκτός από τα πέλματα και τις παλάμες είναι υπεύθυνοι για τη παραγωγή του σμήγματος. Μια διαταραχή σ’αυτούς τους αδένες λοιπόν, αρκεί για να “μπλοκάρουν” και να δημιουργηθεί η ακμή.

Η θεραπεία είναι η ίδια όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση. Μια επίσκεψη στο δερματολόγο κρίνεται απαραίτητη ώστε να κάνει την ακριβή διάγνωση της ακμής και να συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και τα προϊόντα για τον καθαρισμό του προσώπου μας. Φροντίστε να μειώσετε το μακιγιάζ σας στο ελάχιστο και κρατάτε πάντα τα πινέλα σας και τα σφουγγαράκια σας καθαρά και αποστειρωμένα. Το κακό συνήθειο του να σπάμε τα σπυράκια μας, το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι να εντείνει και να εξαπλώσει το πρόβλημα, συνεπώς αποφύγετέ το. Είναι ό,τι χειρότερο μπορείτε να κάνετε στο δέρμα σας αλλά και στην διαδικασία της θεραπείας σας.

You may also like