«Η αρχή μιας υπέροχης φιλίας» και η συνεχεία μίας αξεπέραστης ταινίας

Υπάρχει ένα τραγούδι της Νατάσσας Μποφίλιου σε στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου που λέγεται «Καζαμπλάνκα» και ξεκίνα λέγοντας «Φόντο στη μίση ζωή μου η Καζαμπλάνκα/ Κι η σκιά μου στον τοίχο προφίλ…» και συνεχίζει….

Η ταινία είναι μία από τις αγαπημένες μου και χάρηκα πολύ όταν άκουσα ένα τραγούδι να αναφέρεται σε αυτή, με τον μοναδικό τρόπο που μόνο ο Γεράσιμος ξέρει να γράφει. Η Ίνγκριντ και ο Μπόγκι είναι ή η Ίλσα και ο Ρικ μαζί με τον ανεκπλήρωτο έρωτα που δεν τελείωσε πότε, με τις ατάκες που έμειναν στην ιστορία του κινηματογράφου. Κι όλα αυτά θα επανέλθουν στις οθόνες μας.

Τουλάχιστον μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι σίγουρο. Όπως υπονοείται στη συνέχεια της Casblanca, ο Rick Blaine (Humphrey Bogart) και η Ilsa Lund (Ingrid Bergman) που συναιβρέθησαν όταν εκείνη τον επισκέφτηκε κρυφά στο Café Americain για να τον παρακαλέσει για τα γράμματα της διαμετακόμισης, για τον σύζυγό της Victor Laszlo (Paul Henreid) από το Μαρόκο στην Αμερική. Στην πραγματικότητα, αυτό ήταν ένα “απρόσεκτο” βήμα από το οποίο έγινε μία επιτυχής σύλληψη ενός παιδιού που μεγάλωσε για να συνεχίσει ότι έμεινε στη μέση.

Αυτή είναι η σκέψη πίσω από την ταινία που αναμένεται με τίτλο “Επιστροφή στην Καζαμπλάνκα,” μια προτεινόμενη συνέχεια που βασίζεται σε μια μακροχρόνια προσπάθεια του Howard E. Koch, ενός εκ των συγγραφέων του έργου (του 1942 ) μαζί με τον Michael Curtiz . Εάν η ταινία δει το φως της ημέρας, δεν μπορούν να υπάρξουν εύκολα ηθοποιοί που θα υποδυθούν τον Rick, την Ilsa, ή τον κάπτεν Louis Renault , δεν θα ταίριαζε κιόλας. Κακά τα ψέματα είναι αναντικατάστατοι όλοι εκείνοι οι ηθοποιοί για πολλούς λόγους και είναι τεράστιο το ρίσκο να βρεθούνκάποιοι που θα τους μοιάζει, ακόμα και φυσιογνωμικά!

Ο παραγωγός πίσω από το “σχέδιο”, Lou Lumenick ανέφερε πως είναι σε καλό στάδιο, στη Νέα Υόρκη, και ότι  τους κατάλληλους ανθρώπους, έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης της πρώτης ταινίας αν γίνεται με ένα μεγάλο όνομα σκηνοθέτη.

Ο Koch, ο οποίος πέθανε στα 95 το 1995, είπε σε μια συνέντευξη στη Lumenick ,το 1982, ότι η ιδέα του για μια συνέχεια της «Καζαμπλάνκα» είχε απορριφθεί από Warners το 1981.Ο Koch είπε ότι «πρότεινε μια ιστορία που να περιστρέφεται γύρω από το γιο του Rick Blaine και της Ilsa Lund, τονοποίο θα είχε “συλλάβει”το  μοιραίο εκείνο βράδυ». Η συνέχεια θα δείχνει ουσιαστικά τις προσπάθειες του νεαρού Richard για να βρει τον πατέρα του, ο οποίος εξαφανίστηκε κατά την διάρκεια του πολέμου.

«Την τοποθέτησα στην Μέση Ανατολή σήμερα, και πρότεινα να πάρει τους ηθοποιούς από το καστ που είναι ακόμα ζωντανοί όπως η Ingrid Bergman. Ώστε να παίξουν παλαιότερες εκδόσεις των χαρακτήρων τους» είπε ο Lumenick Koch. «Αισθάνθηκα ότι θα έχει ενδιαφέρον για τα χρόνια που πέρασαν πράγμα που πρέπει να κάνουμε χωρίς να “παραβιάζεται” η Casblanca.»

«Μετά την αναχώρηση για την Αμερική από την Καζαμπλάνκα, η Ilsa μαθαίνει ότι ήταν έγκυος,» γράφει ο Koch. «Γέννησε ένα αγόρι που μεγάλωσε στην Αμερική. Ο πραγματικός πατέρας του αγοριού, αποδεικνύεται, ότι ήταν ο Rick . Το αγόρι πήρε το όνομά του Richard, μεγαλώνει και γίνεται  ένας όμορφος, σκληρός, νεαρός άνδρας που θυμίζει τον πατέρα του. Μαθαίνοντας την αλήθεια για την καταγωγή του, έχει μία βαθιά επιθυμία  να βρει τον πραγματικό πατέρα του, ή να μάθει τουλάχιστον περισσότερο γι ‘αυτόν, αφού οι ηρωικές πράξεις του Rick στην Καζαμπλάνκα έχουν γίνει θρύλος.» Οδηγείται λοιπόν στα ερείπια του Cafe Rick.

Εν αναμονή του πότε θα βγει στις αίθουσες η συνέχεια αυτής της θρυλικής και κλασσικής ταινίας, έχοντας στο μυαλό μας  τον Sam να τραγουδά το “As time goes by…” .

You may also like