Η αρχιτεκτονική της Charlotte Perriand …δια χειρός Louis Vuitton, από την Ιωάννα Χαλάτση

από την Ιωάννα Χαλάτση— αρχιτέκτων*

Η εξοχική κατοικία που σχεδίασε η αρχιτέκτονας Charlotte Perriand στο Μαϊάμι αλλά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, έλαβε σάρκα και οστά έπειτα από την πρωτοβουλία του Οίκου Louis Vuitton.
02
Η εξοχική κατοικία, ευρέως γνωστή ως Maison au Bord de l’ Eau (=το σπίτι δίπλα στο νερό), σχεδιάστηκε από την Perriand σύμφωνα με το ύφος της Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής το 1934. Κατόρθωσε να αποσπάσει το δεύτερο βραβείο σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ωστόσο το έργο δεν κατασκευάστηκε ποτέ.
03
Η Louis Vuitton, χρησιμοποιώντας σκίτσα και σχέδια της αρχιτέκτονα, επιχείρησε την υλοποίηση του αριστουργήματος της Perriand 80 χρόνια έπειτα από τη σύλληψή του.
04
06Οι ξύλινες επιφάνειες, ο σχεδιασμός των επίπλων και η συνολική αρχιτεκτονική οργάνωση έχουν αποδοθεί με πλήρη σεβασμό προς τα αρχικά σχέδια, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τη διαχρονικότητα και τον αυθεντικό μοντέρνο χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής της Perriand.

Η υλοποίηση της εξοχικής κατοικίας συμπεριλαμβάνεται στο ευρύτερο conceptτου γαλλικού οίκου για τη συλλογή άνοιξη-καλοκαίρι 2014. Η συλλογή έχει τον τίτλο Icones και λαμβάνει τις επιρροές της από το σύνολο του έργου της Charlotte Perriand, συμπεριλαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό το όνομά της στις πιο χαρισματικές γυναίκες designers του 20ου αιώνα.
07
Η Perriand αποτελεί μία ισχυρή προσωπικότητα με έντονη επιρροή στο μοντέρνο κίνημα του 20ου αιώνα. Το έργο της έχει αφήσει το στίγμα του, χάρη στον πρωτοποριακό του χαρακτήρα, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ιστορία του σχεδιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο.
08
Οχτώ δεκαετίες από τη σύλληψή του, το Maison au Bord de l’ Eau έρχεται στο φως για να προβάλει το σύγχρονο χαρακτήρα της ξύλινης αρχιτεκτονικής και να υπενθυμίσει το διαχρονικό πνεύμα της αρχιτεκτονικής της Charlotte Perriand.

09 10
13

 

*H Ιωάννα Χαλάτση είναι μέλος των  pro.plus.ma arkitektones , για τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε  πατώντας εδώ

Επίσης μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα τους στο facebook 

You may also like