Η δίαιτα θέλει δύο!

diet for 2Υπάρχουν πολλά πράγματα που κάνουν τα ζευγάρια να μαλώνουν. Ποιος θα κατεβάσει τα σκουπίδια, γιατί τα χρήματα στο λογαριασμό καταθέσεων ολοένα και λιγοστεύουν, ποιος έκανε πάλι τη ντουλάπα άνω-κάτω. Σε αυτή την ατέλειωτη λίστα μπορείτε να προσθέσετε και άλλη μία αφορμή για καβγά: την απώλεια κιλών.
Είναι αλήθεια ότι ακόμη και για τα ζευγάρια που είναι μαζί αρκετό καιρό, κάτι τόσο απλό όπως είναι η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου διατροφής μπορεί να έχει απρόσμενες συναισθηματικές συνέπειες. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Health Communication έδειξε ότι όταν ένας από τους δύο συντρόφους καταφέρνει να χάσει πολλά κιλά πολλά θέματα της σχέσης ξεσκεπάζονται ως αποτέλεσμα της έλλειψης υποστήριξης από το έτερον ήμισυ ή ακόμη και εξαιτίας του αισθήματος ζήλιας που μπορεί να νιώθει ο… ντεφορμέ σύντροφος για τη νέα εικόνα του άλλου.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα: Η Αντιγόνη αποφασίζει να κάνει δίαιτα και καταφέρνει να χάσει 10 κιλά. Αισθάνεται-και είναι-πιο υγιής, πιο ευτυχισμένη και ακολουθεί το σωστό τρόπο ζωής. Ωστόσο, αρχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα με το Νίκο, τον επί χρόνια σύντροφό της. Και οι δύο παλεύουν να βρουν κοινό χρόνο αφού πλέον η Αντιγόνη περνά αρκετές ώρες στο γυμναστήριο μετά τη δουλειά. Ο μεν Νίκος αισθάνεται παραμελημένος, η δε Αντιγόνη ανησυχεί για τα περιττά κιλά του Νίκου και θυμώνει κάθε φορά που προσπαθεί επί ματαίω να τον πείσει να την ακολουθήσει στο γυμναστήριο.

Καλώς ή κακώς, κάποιοι άνθρωποι είναι δύσκολο να συνηθίσουν την αλλαγή. Ωστόσο, μια τέτοιου είδους αλλαγή είναι καλό να συμπαρασύρει και το έτερον ήμισυ αφού σε τελική ανάλυση μόνο καλό κάνει στην υγεία και τη διάθεση και των δύο συντρόφων.

exercise for 2Tips για να λύσετε το θέμα
1. Αν έχετε αποφασίσει να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και να ακολουθήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, πείστε τον σύντροφό σας να κάνει το ίδιο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση με τον σύντροφο ή έναν φίλο έχει καλύτερα αποτελέσματα ενώ αυτός ο καλώς εννοούμενος ανταγωνισμός μπορεί να οδηγήσει πιο εύκολα σε απώλεια κιλών. Προσοχή: καλός ο ανταγωνισμός, αλλά μη φθάσετε σε σημείο να τροφοδοτήσετε το αίσθημα της ζήλιας στη σχέση σας.

2. Αν για οποιοδήποτε λόγο ο σύντροφός σας δε θέλει να κάνει πρόγραμμα διατροφής, μπορείτε να μοιραστείτε μαζί του τους στόχους σας και να του πείτε πώς αυτός μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό σας το εγχείρημα. Για παράδειγμα μπορείτε να του πείτε: «Νιώθω ότι η διατροφή θα μου δώσει περισσότερη ευεξία Αν θέλεις να με βοηθήσεις, μπορείς να ετοιμάζεις το δείπνο όσο εγώ είμαι στο γυμναστήριο έτσι ώστε να τρώμε μαζί όταν επιστρέφω και με την ευκαιρία να συζητάμε όσα περάσαμε μέσα στη μέρα. Σε στιγμές αδυναμίας, θέλω, αν μπορείς, να με στηρίζεις. Αν για παράδειγμα με δεις να κατεβάζω από το ντουλάπι τη σοκολάτα σε παρακαλώ υπενθύμισέ μου πόση προσπάθεια έκανα μέχρι τώρα έτσι ώστε να μην ενδώσω στον πειρασμό».

477bdc179788d0d96cda6f1a04788a243. Κόψτε το όποιο αίσθημα ανασφάλειας στη ρίζα του. Καθησυχάστε τον σύντροφό σας λέγοντάς του ότι τη δίαιτα την κάνετε αφενός για να νιώθετε πιο υγιείς, αφετέρου για να βελτιώσετε τη σιλουέτα σας και να γίνετε πιο όμορφες για εκείνον.

Συμπερασματικά, είναι καλό για τα ζευγάρια να ξέρουν ότι η αλλαγή μπορεί να φαίνεται δύσκολη αλλά, όταν γίνεται για καλό, πρέπει να την υποδεχόμαστε καλοπροαίρετα στη σχέση και να παρέχουμε στον αγαπημένο μας υποστήριξη. Άλλωστε, πέρα από το γεγονός ότι τα οφέλη της σωματικής άσκησης είναι πολλαπλά, ένας υγιής σύντροφος θα μείνει περισσότερο καιρό κοντά μας…

Πηγή: Discovery

You may also like