Η δυσοσμία του κόλπου…

Είστε έτοιμη για την “μεγάλη βραδιά” αλλά κάτι σας κρατάει πίσω και δεν είναι το γεγονός ότι δεν αισθάνεστε οικειότητα με τον σύντροφό σας; Κάποιες ενοχλητικές μυρωδιές στην ευαίσθητη περιοχή σας εμποδίζουν να αφεθείτε και να νιώσετε άνετα στο κρεβάτι; Δυστυχώς, καλά κάνετε κι ανησυχείτε! Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να πάτε για μία καλλιέργεια ούρων και κολπικών υγρών προκειμένου να μάθετε περί τίνος πρόκειται και πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την οποιαδήποτε λοίμωξη!

1. Μυρωδιά που θυμίζει ψάρι
Οφείλεται πιθανώς σε βακτηριακή κολπίτιδα και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Στην περιοχή του κόλπου ζουν και αναπτύσσονται φυσιολογικά διάφορα είδη βακτηρίων. Κανονικά τα βακτήρια αυτά δεν προκαλούν ενοχλήσεις, εκτός κι αν διαταραχθούν τα φυσιολογικά επίπεδά τους. Μερικές φορές η βακτηριακή κολπίτιδα δεν εκδηλώνεται με συγκεκριμένα συμπτώματα, όμως η έντονη μυρωδιά του κόλπου, μυρωδιά που θυμίζει ψάρι συγκεκριμένα, είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα. Συνήθη συμπτώματα είναι επίσης η απελευθέρωση υγρών και η φαγούρα.

2. Μυρωδιά που θυμίζει ψωμί ή μπύρα
Οφείλεται πιθανώς σε μυκητίαση και αντιμετωπίζεται με ειδική φαρμακευτική αγωγή. Η μυκητίαση των γεννητικών οργάνων οφείλεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων στο μύκητα του γένους Candida. Η άσχημη μυρωδιά συνοδεύεται συνήθως από έκκριση λευκών, παχύρρευστων υγρών.

3. Ξινή μυρωδιά
Οφείλεται πιθανώς σε τριχομονάδωση (τριχομονίαση) και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Η τριχομονάδωση μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή.

4. Μυρωδιά που θυμίζει κρεμμύδι ή σκόρδο
Οφείλεται συνήθως στη διατροφή και αντιμετωπίζεται εύκολα με την επαρκή προσωπική υγιεινή. Εάν η γυναίκα καταναλώσει ένα γεύμα που περιείχε πολύ κρεμμύδι ή σκόρδο, είναι πιθανό να επηρεάσει τη μυρωδιά των ούρων της και προσωρινά τη μυρωδιά των κολπικών υγρών. Η κακοσμία συνήθως υποχωρεί μετά από 24-48 ώρες.

Πως θα αντιμετωπίσετε τις δυσάρεστες οσμές με απλά βήματα:

*Να είστε πάντα καθαρές και να αλλάζετε εσώρουχα καθημερινά. Όπως και να έχει, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές στην υγιεινή σας με το να πλένετε την περιοχή καθημερινά και να προτιμάτε τις σίγουρες σεξουαλικές συνευρέσεις με προφυλακτικό.

*Κάντε και πλύσεις με ζεστό νερό κι ένα απλό σαπούνι.

* Προτιμήστε τα βαμβακερά εσώρουχα.

*Προσοχή στα χημικά προϊόντα γιατί κάποια μπορεί να καταστρέψουν την ισορροπία του ph στον κόλπο (μπορείτε να συμβουλευτείτε σχετικά τον γυναικολόγο σας).

*Προσοχή στη διατροφή, μπορείτε να εντάξετε το γιαούρτι καθώς βοηθά στο να επαναφέρετε την ισορροπία στον κόλπο ενώ η αντιμυκητιακή δράση του είναι ευρέως διαδεδομένη.

*Καλό είναι και ο σύντροφος σας να προσέχει την υγιεινή του και κατά τη διάρκεια της επαφής προσοχή στα βοηθήματα/αντικείμενα που χρησιμοποιείτε να είναι αποστειρωμένα και καλής ποιότητας.

Φυσικά, αν τα συμπτώματα της κακοσμίας στην περιοχή συνεχίσουν να υφίστανται, συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας. Με τις κατάλληλες εξετάσεις και την καλλιέργεια κολπικού υγρού μπορεί να σας ενημερώσει για τους μικροοργανισμούς, μύκητες ή βακτήρια που σας ταλαιπωρούν και να σας δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Πηγή

You may also like