Η εγκυμοσύνη κάνει τις γυναίκες πιο έξυπνες;

Η άφιξη ενός μωρού, αλλάζει, αναμφισβήτητα, τη ζωή και των δύο γονιών. Αλλά δεν είναι το μόνο. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μακροπρόθεσμες αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου της γυναίκας, συμβαίνουν μετά από μια γέννα.

Ερευνητές από την Ολλανδία και την Ισπανία εξέτασαν τις απεικονίσεις του εγκεφάλου 25 γυναικών που έγιναν για πρώτη φορά μητέρες, τόσο πριν όσο και μετά την εγκυμοσύνη και τις συνέκριναν με εκείνες των γυναικών που δεν έχουν κάνει παιδιά.

Τα ευρήματά τους, έδειξαν πως ο όγκος της φαιάς ουσίας σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου μειώθηκε σε γυναίκες που είχαν μείνει έγκυος, ενώ πιστεύεται ότι οι αλλαγές αυτές διαρκούν για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά τη γέννηση.

Μπορεί να ακούγονται λίγο τρομακτικές αυτές οι «εγκεφαλικές αλλαγές», αλλά ουσιαστικά, αυτό που παρατήρησαν οι επιστήμονες ήταν μια εξελεγκτική πορεία, και πως οι γυναίκες από τη στιγμή που γίνονται μητέρες, διαθέτουν μεγαλύτερη ευστροφία λόγω του ότι πρέπει να είναι όλη την ώρα, σε επιφυλακή, προκειμένου να κρατήσουν ασφαλή τα παιδιά τους.

Οι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου η οποίες έδειξαν μια πτώση στον όγκο της φαιάς ουσίας ήταν επίσης σημαντική, και συνδέεται με την ικανότητά της, να θέσει άλλους ως προτεραιότητα.

Όσο για τους μπαμπάδες; Η μελέτη, επαναλήφθηκε συγκρίνοντας 19 άντρες που έγιναν για πρώτη φορά πατέρες και άλλους 17 που δεν έχουν ακόμη παιδιά.  Δεν βρέθηκε καμιά αντίστοιχη διαφορά στους εγκεφάλους τους, όπως στις μητέρες.

 

You may also like