Η ελληνική σαλάτα στην υπηρεσία της υγείας μας!

Μπορεί το καλοκαίρι να έφυγε, τυπικά τουλάχιστον γιατί ουσιαστικά οι 32 βαθμοί καλοκαίρι δείχνουν, όμως οι Έλληνες δεν αποχωρίζονται με τίποτα από το τραπέζι τους την παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα!

Η, κατά το διεθνές κοινό, ελληνική σαλάτα αποτελεί ένα πλήρες, ισορροπημένο και πολύ- πολύ θρεπτικό γεύμα, καθώς περιέχει 9 συστατικά πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτική δράση.

Η ντομάτα, που είναι και η βάση αυτής της σαλάτας, περιέχει το λυκοπένιο, το οποίο έχει αντικαρκινική δράση. Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνη C και Ε, και σε φολικό οξύ. Όλα αυτά κάνουν καλό στην καρδιά και τα αγγεία, και προλαμβάνουν την αθηροσκλήρυνση.

Το αγγούρι, θεωρείται πολύ καλό ενυδατικό, διουρητικό και αποτοξινωτικό λόγω του ότι περιέχει πολύ νερό. Είναι πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη Α και C, φώσφορο και ασβέστιο. Αν προτιμήσετε να το φάτε μαζί με τη φλούδα θα επωφεληθείτε και από τις φυτικές της ίνες.

Το κρεμμύδι, είναι η πιο γνωστή τροφή με αντικαρκινική δράση. Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, και μας χαρίζει μακροζωία. Παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν στην ιατρική, ενώ και σήμερα είναι ο φυσικός τρόπος να έχετε ένα αποσυμφορητικό σπρέι για τη μύτη.

Η φέτα έχει εξέχουσα θέση στο ελληνικό τραπέζι. Είναι μία τροφή πλούσια σε ασβέστιο, αλλά μας χαρίζει και άφθονο ζωικό λίπος, άρα και πολλές θερμίδες, οπότε απλώς καταναλώστε την με μέτρο.

Οι πιπεριές έχουν επίσης, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C.

Το ελαιόλαδο είναι το πιο ωφέλιμο για την υγεία μας λάδι. Έχει άφθονη βιταμίνη Ε, είναι υγιεινό χάρη στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του και έχει βαθιά αντικαρκινική δράση.

Οι ελιές είναι ακόμα πλουσιότερες σε βιταμίνη Α από το ελαιόλαδο. Επιπλέον, έχουν ασβέστιο και φώσφορο.

Η ρίγανη περιέχει δύο συστατικά, τα thymol και carvacrol, τα οποία εμποδίζουν τη δράση των ελεύθερων ριζών και έτσι, έχουν τεράστια αντιοξειδωτική δράση. Για να δούμε τη δράση της σε αριθμούς, είναι 12 φορές ισχυρότερη από αυτή του πορτοκαλιού, 30 φορές από της πατάτας, και 42 φορές ισχυρότερη από του μήλου. Η ρίγανη είναι επίσης, πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο και β-καροτίνη.

Τέλος, η κάπαρη χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως διεγερτικό του κυκλοφορικού συστήματος αλλά και της αναπνευστικής λειτουργίας.

Πηγή:naturanrg.gr

You may also like