Η εμπειρία της εξωσωματικής γονιμοποίησης


Τα προβλήματα γονιμότητας τα οποία παλαιότερα ήταν πιο σπάνια σε συχνότητα στα ζευγάρια και ειδικά σε νέα ζευγάρια πλέον έχει γίνει κάτι ιδιαίτερα συνηθισμένο, παρόλο που ακόμη υπάρχουν στερεότυπα, προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες που συνοδεύουν όλη την διαδικασία. Δυστυχώς σήμερα οι ρυθμοί ζωής, τα υψηλά επίπεδα άγχους, η κακή διατροφή αλλά και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής που η πλειονότητα του πληθυσμού ακολουθεί οδηγούν πολύ συχνά σε προβλήματα που σχετίζονται με τη γονιμότητα και την απόκτηση ενός παιδιού.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πλέον μία υπόθεση ρουτίνας για τη σύγχρονη ιατρική χωρίς όμως αυτό να την κάνει λιγότερο ανέξοδη ή επώδυνη ως διαδικασία καθώς πέρα από το χρηματικό κόστος συνοδεύεται από σημαντικό ψυχικό και σωματικό κόστος.

[quote_right]Οι γυναίκες που μπαίνουν στην διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης βιώνουν υψηλά επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και γενικότερων μεταπτώσεων στην διάθεσή τους ενώ πολύ συχνά ανάλογα και με την έκβαση της θεραπείας μπορεί αν αυτή είναι αρνητική να αισθανθούν ενοχές και να χάσουν την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή τους. [/quote_right]

Οι προστατευτικοί και ταυτόχρονα παράγοντες κινδύνου είναι οι ίδιοι, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως κομβικοί για την γενικότερη εμπειρία της εξωσωματικής γονιμοποίησης για μία γυναίκα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει αλληλοστήριξη στο ζευγάρι ανεξάρτητα από το ποιος είναι αυτός ο οποίος έχει το πρόβλημα γονιμότητας έτσι ώστε να υπάρχει μία σωστή βάση εκκίνησης της θεραπείας. Επομένως, την προσπάθεια απόκτησης ενός παιδιού ακόμη και με αυτόν τον τεχνητό τρόπο το ζευγάρι πρέπει να την αντιμετωπίσει ως μία κοινή προσπάθεια, ως ένα στόχο τον οποίο θέτουν μαζί και προσπαθούν με όποιον τρόπο μπορούν. Επομένως ένα υποστηρικτικό περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό για να γίνει λιγότερο ανώδυνη η διαδικασία.
Επιπλέον, εφόσον το ζευγάρι είναι δεμένο δεν πρέπει η απόκτηση ενός παιδιού να είναι το α και το ω στη ζωή τους. Οπωσδήποτε η τεκνοποίηση είναι απώτερος σκοπός της πλειονότητας των ανθρώπων ωστόσο δεν πρέπει να είναι και ο καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωση ή την αναβίωση μίας σχέσης ή ενός γάμου. Τότε πλέον τίθεται θέμα ποιότητας της σχέσης και πραγματικών προβλημάτων επικοινωνίας.

Ας μην ξεχνάμε πως υπάρχουν πλέον πολλοί εναλλακτικοί τρόποι απόκτησης παιδιών είτε μέσα από παρένθετη εγκυμοσύνη είτε και μέσω της υιοθεσίας. Η πραγματική ανάγκη απόκτησης ενός παιδιού ξεπερνά μετά από κάποιο σημείο τα όρια του εγωισμού για αναπαραγωγή αποκλειστικά των δικών μας χρωμοσωμάτων, άλλωστε η μητρότητα ή η πατρότητα είναι κάτι πολύ περισσότερο από την απλή γονιμοποίηση και εκτείνεται περισσότερο στην ανατροφή και την ανιδιοτελή αγάπη και προσφορά.

Τέλος, καλό θα ήταν η γυναίκα που υποβάλλεται σε αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία αλλά και ο πατέρας ή από κοινού το ζευγάρι να απευθύνονται σε ψυχολόγο για να διαχειριστούν καλύτερα την διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, να κρατήσουν τις ισορροπίες και να ολοκληρώσουν το ταξίδι αυτό με λιγότερες απώλειες όποιος και αν είναι ο τελικός προορισμός!

You may also like