Η επιλόχεια κατάθλιψη επηρεάζει τα βρέφη

 

Η μετάβαση στη μητρότητα δεν ακολουθείται πάντα από ευχάριστα συναισθήματα. Οι γυναίκες που έχουν μόλις φέρει στον κόσμο ένα παιδί, μπορεί να νιώσουν και κάποια δυσάρεστα συναισθήματα όπως άγχος, θλίψη, αίσθηση ανικανότητας και απάθεια. Γενικότερα, μετά τον τοκετό η γυναίκα βιώνει μία τεράστια ψυχολογική αναστάτωση, γνωστή ως δάκρυα λοχείας. Αυτό είναι παροδικό. Όταν όμως, τα συναισθήματα αυτά συνεχίζουν, τότε λέμε ότι η μητέρα πάσχει από επιλόχεια κατάθλιψη.

Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μία “νόσος” στην οποία σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν ορμονικοί και ψυχολογικοί παράγοντες. Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας, όπου παρατηρείται απότομη πτώση των οιστρογόνων και αυξημένη έκκριση προλακτίνης, προκαλούν αλλαγές στην ψυχοσύνθεσή της. Η εικόνα του σώματος αλλάζει, και η γυναίκα συνήθως δεν αισθάνεται ιδιαίτερα ελκυστική και ποθητή από το σύζυγό της.

[quote_right]Μεγάλη σημασία σε αυτή την περίοδο έχει και η συμπεριφορά του συζύγου. Ο γόνιμος διάλογος και η ψυχολογική υποστήριξη από το περιβάλλον της μητέρας, και κυρίως από τον σύζυγο, βοηθούν τη μητέρα να ξεπεράσει τα αρνητικά συναισθήματα.[/quote_right]
Τα αίτια που οδηγούν στην επιλόχεια κατάθλιψη είναι ποικίλα. Η μητέρα νιώθει αρκετά πιεσμένη με την έλευση του παιδιού, και νιώθει εγκλωβισμένη από τη συνεχή ενασχόλησή της με το βρέφος. Η ίδια έχει πολλές φορές αυξημένες προσδοκίες από τον εαυτό της, ενώ συχνά νιώθει ότι είναι ανίκανη να ανταπεξέλθει και να ικανοποιήσει σωστά τις ανάγκες του παιδιού της.

Η κατάθλιψη της μητέρας, κίνδυνος για το βρέφος….
Όταν η μητέρα αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του βρέφους, εκείνο νιώθει αυτή την αδιαφορία, με αποτέλεσμα να κλείνει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να διακοπεί η ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού, όπως να σταματήσει να χαμογελά, να αποφεύγει τη βλεμματική επαφή, να μην αναμένει αγκαλιές, να μην αντιδρά στα διάφορα ερεθίσματα, να έχει προβλήματα ύπνου, διατροφής ή και συχνές λοιμώξεις.

Τα συμπτώματα της μητέρας πάσχουσας εκδηλώνονται με μειωμένη διάθεση, επιθετικότητα προς το βρέφος, σωματικό πόνο, ψυχολογικές μεταπτώσεις, διαταραχές διατροφής και ύπνου, έλλειψη ενδιαφέροντος για οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλόχεια κατάθλιψη ξεπερνιέται μόνο με τη συμπαράσταση των αγαπημένων ανθρώπων της πάσχουσας. Εάν παρόλα αυτά τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιο ειδικό ψυχοθεραπευτή, ο οποίος μέσω της κατάλληλης ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει την επιλόχεια κατάθλιψη και να επιστρέψει στη γονεϊκή πραγματικότητα.

Πηγή: iatronet.gr

You may also like