Η επιτυχία εξαρτάται από… την πειθαρχία!

Μικρές, αλλά βασικές επιλογές που θα μας βοηθήσουν.

Ο πιο διάσημος ίσως στόχος που θέτουμε όλοι μας με το “Καλή Χρονιά” είναι το… κυνήγι της επιτυχίας. Για να ακριβολογούμε, διεκδικούμε την επίτευξη όλων των στόχων που έχουμε βάλει για τη νέα χρονιά. Άλλωστε, η επιτυχία σε κάθε επίπεδο είναι αυτή που θα μας γεμίσει και θα μας κάνει πιο χαρούμενους. Το να φτάσουμε, όμως, στο σημείο να πούμε “τα κατάφερα” χρειάζεται υπομονή, επιμονή και… baby steps!

Ποια είναι αυτά τα baby steps; (Tip: η λέξη –κλειδί είναι “πειθαρχία”!)

01 Φροντίζουμε την υγεία μας. Αν δε νιώθουμε άνετα να ξημεροβραδιαζόμαστε στο γυμναστήριο, αυτό δεν είναι κακό. Ωστόσο, είναι ωφέλιμο να εντάξουμε μία μορφή εκγύμνασης που ταιριάζει στην καθημερινότητά μας και που, ασφαλώς, μας ικανοποιεί – κι ευτυχώς, από επιλογές άλλο τίποτα. Συνδυάζουμε τη γυμναστική με μία προσεγμένη κι ισορροπημένη διατροφή από την οποία θα προσλαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, περιορίζοντας συγχρόνως τις καταχρήσεις, όπως το αλκοόλ, ο καφές και το λεγόμενο junk food. Τέλος, φροντίζουμε να κοιμόμαστε αρκετά και σωστά ώστε να μην ξεκινάει κάθε μέρα μας με κόπωση.

Με λίγα λόγια, η μειωμένη (ή κι η μηδαμινή) γυμναστική, η κακή διατροφή κι η κακή ποιότητα του ύπνου όχι μόνο μας κουράζουν, είναι και κακοί σύμβουλοι τόσο στην καθημερινότητά μας. Φανταστείτε πόσο αυτό μπορεί να επιδεινωθεί όταν καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές για τη ζωή μας αποφάσεις. Οπότε αποκτούμε ένα είδος πειθαρχίας (ωπ! Να η λέξη κλειδί!) σε ό,τι αφορά την καλή μας υγεία.

02 Φροντίζουμε να διευρύνουμε τις γνώσεις μας. Οτιδήποτε μας διασκεδάζει σίγουρα μας χαλαρώνει και μας αναζωογονεί. Την ίδια στιγμή, όμως, η υπερβολική (προσέξατε το χαρακτηρισμό, έτσι;) διασκέδαση μπορεί να μας απομακρύνει από οποιαδήποτε ευκαιρία μας δίνεται προκειμένου να μάθουμε περισσότερα πράγματα και να καλλιεργήσουμε τη δημιουργικότητά μας. Όσο καλό κι αν ακούγεται το… “Hakuna Matata”, δεν είναι για όλες τις ώρες! Η επιτυχία εξαρτάται ιδιαίτερα από τις προσπάθειές μας για προσωπική ανάπτυξη μέσω των γνώσεων που αποκτούμε. Όταν, λοιπόν, υπάρχουν τόσο πράγματα γύρω μας που μπορούμε να μάθουμε, γιατί να μην εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται ώστε αυτές οι γνώσεις να γίνουν εργαλεία για να εξελίξουμε τη δημιουργικότητά μας και να επιτύχουμε ό,τι επιθυμούμε; Όχι, δε σας λέω πως η διασκέδαση είναι απαγορευτική, τουναντίον. Απλά αποκτούμε ένα είδος πειθαρχίας (νά’ τη πάλι!) ώστε να υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα σε αυτήν και την προσπάθεια για να γίνουμε (ακόμα) καλύτεροι.

03 Μικρές αλλά σταθερές ρουτίνες μέσα στη μέρα. Για την επίτευξη του εκάστοτε στόχου μας είναι απαραίτητες η υπομονή αλλά κι η επιμονή μια που, καλώς ή κακώς, μαγικό ραβδάκι για να μας βοηθήσει δεν υπάρχει. Επομένως επανέρχομαι στην πειθαρχία (με τόση χρήση της λέξης ως τώρα, νομίζω το εμπεδώσαμε!) την οποία μπορούμε να την καλλιεργήσουμε μέσα από μικρές συνήθειες στην αρχή αλλά και στο τέλος της ημέρας μας. Για παράδειγμα, μπορούμε το πρωί αντί να φύγουμε τρέχοντας από το σπίτι για να προλάβουμε τις όποιες υποχρεώσεις να ξυπνήσουμε λίγο πιο νωρίς για μία μικρή σειρά ασκήσεων γυμναστικής. Ή να συμμαζέψουμε λίγο το σπίτι ώστε να μη θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Μπορούμε επίσης το βράδυ να υιοθετήσουμε μία “ιεροτελεστία” η οποία θα μας χαλαρώνει, όπως διαλογισμός ή να αποτυπώσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα της μέρας σε ένα ημερολόγιο. Όποια κι αν είναι αυτή η μικρή ρουτίνα, σημασία έχει να την τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια. Έτσι μπορούμε να λειτουργούμε πιο συγκροτημένα κι άρα μακροπρόθεσμα θα μπορούμε να πάρουμε τις απαραίτητες αποφάσεις για να έρθουμε ένα βήμα ακόμη πιο κοντά στην επιτυχία.

Το κυνήγι της επιτυχίας είναι τελικά πιο εύκολη υπόθεση απ’ όσο ίσως φοβόμαστε και μία πειθαρχημένη καθημερινότητα είναι αυτή που χρειαζόμαστε για σύμμαχο. Ας την αποκτήσουμε, λοιπόν, με μικρές αλλαγές στις συνήθειές μας ώστε να μπορούμε μετά με υπερηφάνεια να πούμε “τα κατάφερα”!

You may also like