Η Ιστορία μιας pencil φούστας…, από την Ελισάβετ Χατζηγάκη

ps6Θηλυκή, ελκυστική, elegant, στενή….αυτή είναι η pencil φούστα. Η συγκεκριμένη φούστα μας συστήθηκε πριν πολλά χρόνια, γύρω στη δεκαετία του ’50 κι όμως μονοπωλεί τις πασαρέλες μέχρι και σήμερα. Μα, ποιος όμως πρώτο-σκέφτηκε να δημιουργήσει αυτό το κομψοτέχνημα φούστας; Από που προήλθε άραγε;

Η pencil φούστα έχει τυπική, αυστηρή, στενή γραμμή και το τελείωμα της είναι στο γόνατο ή και λίγο πιο κάτω από αυτό. Το σχέδιο της αναδεικνύει στο μέγιστο τις γυναικείες καμπύλες.

Στις αρχές του 1950 μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, σαν κομμάτι της κολεξιόν «the new look», ο Christian Dior εισήγαγε μια νέα υπερβολικά θηλυκή γραμμή στη φούστα που σφράγισε για πάντα τη γυναικεία κομψότητα, την pencil skirt. Ο «καινούργιος» αέρας που φύσηξε από την έμπνευση του Dior για μια καινούργια εποχή άλλαξε ριζικά τα δεδομένα της μόδας για τη γυναίκα. Το «καινούργιο look» που παρουσίασε ήταν εξολοκλήρου εμπνευσμένο από τις μακριές φούστες, τη λεπτή μέση και τα φανταχτερά υφάσματα που φορούσε η μητέρα του Christian Dior το 1900.
ps3

Παρόλα αυτά, η pencil φούστα γεννήθηκε στην πραγματικότητα ακριβώς τότε –1900- από τη λεγόμενη «hobble skirt» που σημαίνει «στενή φούστα». Ο Γάλλος θρύλος της μόδας και δηλωμένος ανταγωνιστής της Coco Chanel, Paul Poiret, ήταν αυτός που έκανε την «hobble skirt» τάση. Μάλιστα, για την ιστορία, το μότο της εποχής ήταν «όσο πιο στενή, τόσο το καλύτερο».

Το στοιχείο που κάνει τόσο διαχρονικές και ξεχωριστές τις pencil φούστες είναι η ιδιαίτερη γραμμή τους που τονίζει τις φυσικές καμπύλες στο γυναικείο σώμα. Επίσης, ο «ευέλικτος» χαρακτήρας τους, μπορούν να φορεθούν στη δουλειά, σε casual εμφανίσεις ή σε επίσημες βραδινές εξόδους, φυσικά, πάντα με τα αντίστοιχα αξεσουάρ.

ps

Για κάποιους αποτελεί ένα «δεύτερο» μαύρο φόρεμα, συλλεκτικό κομμάτι για τη γυναικεία ντουλάπα, για εμένα απλά αποθεώνει τη κλασσική θηλυκότητα που υποφέρει στη σημερινή εποχή…

ps4

Για περισσότερες πληροφορίες για την Ελισάβετ Χατζηγάκη, πατήστε εδώ

You may also like