Η ιστορία πίσω από τα βραβεία Emmy

emmy statuetteΛίγο πριν την 65η απονομή των βραβείων Emmy την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, σας παρουσιάζουμε μια ιστορική αναδρομή της πιο λαμπερής βραδιάς για την αμερικανική τηλεόραση.
Η ιστορία της Ακαδημίας των Τηλεοπτικών Τεχνών και Επιστημών (Academy of Television Arts & Sciences) , χρονολογείται από τις πρώτες μέρες ύπαρξης της βιομηχανίας της τηλεόρασης, το 1946. Ιδρυτής της Ακαδημίας ήταν ο Syd Cassyd, έχοντας εκτενές υπόβαθρο στο χώρο του κινηματογράφου και της παραγωγής στην τηλεόραση. Ο Cassyd επιθυμούσε να δημιουργήσει έναν οργανισμό/forum, του οποίου θέματα προς συζήτηση θα αποτελούσαν αποκλειστικά τηλεοπτικές παραγωγές και τεχνικές. Σε καμία περίπτωση δεν τον ενδιέφεραν τα φλας, η δημοσιότητα και η ιδέα της απονομής βραβείων.

Η αρχική δομή του Cassyd για τον οργανισμό ήταν να συγκεντρώσει σε ομάδες ηθοποιούς, παραγωγούς, σκηνοθέτες, σεναριογράφους, στελέχη και τεχνικούς, με σκοπό σε κάθε τους συνάντηση να μοιράζονται μεταξύ τους τις απόψεις και τις ανησυχίες τους πάνω στον χώρο της τηλεόρασης. Όπως σημειώθηκε στα απομνημονεύματα του Syd Cassyd, ‘Emmy Awards Confidential’, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη του οργανισμού ήταν το γεγονός ότι η τηλεόραση θεωρήθηκε σημαντική απειλή για τα κινηματογραφικά στούντιο και τους παραγωγούς. Συνεπώς, υπήρξε ελάχιστη υποστήριξη από τις ισχυρές φιγούρες της κοινότητας του Hollywood.
Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της φήμης και του προφίλ του οργανισμού, ο Syd Cassyd ζήτησε την βοήθεια διασήμων προσωπικοτήτων από το χώρο της ψυχαγωγίας. Το 1947 ο Edgar Bergen, δημοφιλής ραδιοφωνικός παραγωγός των δεκαετιών του ’30 και ’40 και πατέρας της ηθοποιού Candice Bergen, ορίστηκε πρώτος πρόεδρος της Ακαδημίας της Τηλεόρασης.

Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’50, η Ακαδημία θεωρήθηκε επίσημα ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός , με στόχο να προωθήσει την πολιτιστική, εκπαιδευτική και ερευνητική πλευρά της τηλεόρασης. Σύντομα ο νέος πρόεδρος μαζί με τους ιδρυτές, αναγνώρισαν την ευκαιρία για δημόσιες σχέσεις και την περαιτέρω προβολή της εικόνας του οργανισμού, μέσα από μια ετήσια απονομή βραβείων. Όταν συμφώνησαν όλοι στην υλοποίηση της ιδέας, ένα ήταν το ερώτημα που τους απασχολούσε. Πώς θα ονόμαζαν το βραβείο;

Ο Cassyd αρχικά πρότεινε το ‘Ike’, ο τρίτος πρόεδρος της Ακαδημίας, Henry Lubke, το ‘Immy’, εμπνευσμένος από τον σωλήνα της κάμερας, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τηλεόρασης. Τέλος το ‘Immy’ μετατράπηκε σε ‘Emmy’, αφού ταίριαζε καλύτερα στο σχέδιο που επελέγη για το αγαλματίδιο, απεικονίζοντας μια φτερωτή, εξιδανικευμένη γυναίκα που κρατάει στα χέρια της ένα άτομο. Τα φτερά της συμβολίζουν τη μούσα της τέχνης, ενώ το άτομο και τα ηλεκτρόνια, την επιστήμη και τεχνολογία του νέου μέσου.

9th Annual Primetime Emmy AwardsΤα πρώτα βραβεία Emmy που αφορούσαν μόνο τα τηλεοπτικά προγράμματα του Los Angeles, πραγματοποιήθηκαν στις 25 Ιανουαρίου του 1949. Αργότερα επεκτάθηκαν και σε προγράμματα της Nέας Υόρκης. Από το 1976-1977, η Ακαδημία είναι χωρισμένη σε δύο ενότητες και επομένως δύο τελετές απονομής: την Ακαδημία Τηλεοπτικών Τεχνών και Επιστημών που διαχειρίζεται τα prime-time βραβεία και την Εθνική Ακαδημία Τηλεοπτικών Τεχνών, υπεύθυνη για τα daytime βραβεία. Τα prime- time πραγματοποιούνται το φθινόπωρο και τα daytime, την άνοιξη.

Η Ακαδημία βραβεύει τηλεοπτικές κατηγορίες, ανάμεσά τους: σειρές, μίνι σειρές, talk shows, ντοκιμαντέρ, αθλητικές εκπομπές, ηθοποιούς και συντελεστές.

Πηγή: emmys.tv

You may also like