Κινόα: Ο χρυσός των Ίνκας (+video)

28d50b7249560f352572cfa43702cfc2από την δρ.Γλυκερία Ψαρράκλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο(Χαροκόπειο, Ορθοβιοτική)

Η κινόα (quinoa) είναι ο καρπός του φυτού Chenopodium ή Goosefoot, η οποία πήρε την ονομασία της από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις «χήν» (χήνα) και «πούς» (πόδι), λόγω της ομοιότητας των φύλλων του φυτού με το πόδι της χήνας.

Η κινόα είναι ένα δημητριακό από τη Νότια Αμερική, το οποίο είχε μεγάλη θρεπτική σημασία για τους προ-Κολόμβιους πολιτισμούς των Άνδεων. Ήταν η δεύτερη κύρια τροφή μετά την πατάτα και το καλαμπόκι.

Σήμερα, η κινόα έχει χαρακτηριστεί ως «υπερτροφή», λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη (12-18%). Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, που είναι χαμηλά σε λυσίνη, η κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα στα απαραίτητα αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντας το ένα ασυνήθιστα πλήρες τρόφιμο. Για αυτό και συστήνεται να καταναλώνεται από χορτοφάγους ή κατά τη διάρκεια της νηστείας. Μολονότι στην πράξη είναι ένας σπόρος, η κινόα θεωρείται πλήρες δημητριακό και μια καλή πηγή φυτικών ινών.
1276d7e5f10a798d1adbe7e8d018ac11

Η κινόα επιπλέον είναι πλούσια σε φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο. Επιπλέον, λόγω του ότι δεν περιέχει γλουτένη χωνεύεται εύκολα και μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.Tέλος, η κινόα είναι πολύ πλούσια και σε αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν τον οργανισμό μας να καταπολεμήσει την φλεγμονή.

929ec3cfd87496c376f3878cdef1771b

Στην μαγειρική, η κινόα χρησιμοποιείται όπως το ρύζι και το κουσκούς. Αν κανείς θέλει να τη μαγειρέψει, θα πρέπει πρώτα να το ξεπλύνει καλά κάτω από τρεχούμενο νερό και μετά να το βράσει σε διπλάσια ποσότητα νερού (για παράδειγμα για 1 φλιτζάνι κινόα χρησιμοποιούμε 2 φλιτζάνια νερό). Το ξέπλυμα είναι απαραίτητο γιατί η φλούδα του κινόα περιέχει ένα πικρό συστατικό (saponiner) που μπορεί να πικρίζει, αλλά δεν είναι επικίνδυνο. Επιπλέον, το κινόα μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ θρεπτικό πρωινό, αν συνδυαστεί με μέλι, αμύγδαλα ή βατόμουρα.

cd1060cbaa6d4152b76734b1839061c5b5ca4bedec18558e18d4df6fcf81d4f8

 

 

 

 

 

 

 

 

* Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, αναγνωρίζοντας τη διατροφική του αξία, έχει κηρύξει το 2013 ως “Διεθνές έτος κινόα”

Κάντε τη γνωριμία με τη κινόα φτιάχνοντας μια πολύ νόστιμη και θρεπτική σαλάτα!

 

Πηγή: http://easyway2health.blogspot.gr/

You may also like