Η κρίση της κριτικής!

william-haefeli-i-ll-come-back-and-buy-it-someday-when-there-s-a-less-judgemental-sales-c-new-yorker-cartoon«Όποτε σου έρχεται να κατακρίνεις κάποιον, καλό είναι να θυμάσαι ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι σ’ αυτό τον κόσμο τα πλεονεκτήματα που είχες εσύ.» , λέει ο Scott Fitzgerald. Πρόσφατα είχα μία συζήτηση με μία φίλη μου σχετικά με μία γνώστή της, η οποία έχει την τάση να κρίνει τους πάντες. Είναι πολύ εύκολο να κρίνουμε τους άλλους και να σχολιάζουμε αρνητικά ό, τι και αν κάνουν. Μερικές φορές μάλιστα, είναι και από εκείνες τις συζητήσεις που όλοι κάνουμε, για περάσει η ώρα με τους φίλους μας.

Δεν είμαι καμία αγία, απλώς όταν κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι είναι τελείως λάθος να κρίνεις τους άλλους, προσπάθησα να περιορίσω τον «δικαστή» που ξεπηδούσε από μέσα μου και άρχιζε να μοιράζει ποινές. Αρκετά παλαιότερα υπήρχε μία περίοδος στη ζωή μου που δεν ήμουν απλώς επικριτική απέναντι στη συμπεριφορά των άλλων, ήμουν από εκείνους που προσπαθούσαν να επιβάλλουν το σωστό. Βέβαια, κατάλαβα αρκετά σύντομα και με τη βοήθεια των αγαπημένων φίλων μου, ότι δεν γίνεται να επιβάλλεις σε κανέναν τίποτα.

Επίσης κανείς δεν είναι καλύτερος ή χειρότερος σου και δεν είσαι εσύ, εκείνος που είναι, ανώτερος όλων για να τον κρίνεις και να τον καταδικάσεις για ένα λάθος του ή για μία συμπεριφορά του που δεν ταιριάζει στη δική σου λογική. Εξάλλου, στην πραγματικότητα, ποτέδεν ξέρεις τι είναι εκείνο που οδήγησε έναν άνθρωπο στο να κάνει ό, τι έκανε. Επίσης ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το παρελθόν κάποιου και για το τι έχει περάσει και τον έκανε να φτάσει στον συγκεκριμένο τρόπο σκέψης ή συμπεριφοράς.

judgementalΤο να μην κάνεις καμιά απολύτως κριτική είναι επίσης λάθος, το να κάνεις όμως μία καλοπροαίρετη και εποικοδομητική κριτική είναι βασικό και πρώτα στον εαυτό σου, για να διορθώνεσαι. Ίσως μετά να μπορείς να επεκταθείς και σε ανθρώπους που αγαπάς και είναι κοντά σου ,σε εκείνους είναι πιο εύκολο να κανείς σωστά την εκπαίδευση σου στην καλοπροαίρετη κριτική. Διότι με τους ανθρώπους που αγαπάς δεν μπορείς να γίνεις «κακός». Το πιο βασικό που πρέπει να θυμόσαστε όμως στο θέμα της κριτικής, είναι να είσαστε όσο πιο αντικειμενικοί μπορείτε.

Κανείς μας δεν είναι τέλειος και σίγουρα όλοι ξεφεύγουμε και κάνουμε λάθη, και φυσικά δεν πρόκειται να σταματήσουμε, εξάλλου αυτό είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά που μας κάνουν πιο ανθρώπινους και πιο αληθινούς. Καλό θα είναι λοιπόν αυτή μας την ανθρωπιά να μην την ξεχνάμε, όταν αρχίζουμε να κρίνουμε τους άλλους και αφήνουμε τα δικά μας ελαττώματα.

You may also like