Η μάχη των δύο φύλων: η κατάρριψη των στερεοτύπων

Τεχνολογία- Ανοησία 0-1
Τι κι αν η τεχνολογία βρίσκεται στην έδρα της, η ανοησία τείνει πάντοτε να την υπερνικήσει.
Πολύ πριν από τη λίστα Lagarde υπήρξαν κι άλλες λίστες που κατέγραψαν με αφέλεια και ατόφια βλακεία το τι μπορεί και τι δε μπορεί να κάνει μια γυναίκα. Το κακό με αυτές τις λίστες δεν είναι ότι το πιστεύουν οι άνδρες, αλλά ότι το αποδέχονται αγόγγυστα οι γυναίκες, εφησυχάζοντας και αποδεχόμενες την προκατάληψη σαν να γιορτάζουν που ξεφορτώθηκαν επιτέλους αυτά τα επίμονα ψωμάκια από πάνω τους. Γιατί δε μπορώ να δεχτώ ότι θα καθορίσει ένας 35άρης, που μέχρι πριν ένα μήνα έβαζε τη μητέρα του να του σιδερώσει τα τζιν, ποια πράγματα είμαι ή δεν είμαι ικανή και γενετικά προκαθορισμένη να κάνω!

Υπάρχουν κάποια κλισέ που προσδίδουν σε εμάς τις γυναίκες μια γοητεία, μια χαριτωμένη αφέλεια, μια ευχάριστη αίσθηση ότι εξαρτόμαστε από κάπου. Το κακό είναι ότι οι σχετικές παραχωρήσεις μας στις κοινώς διαδεδομένες αντιλήψεις, κάποτε έγιναν απόλυτες, με αποτέλεσμα να γινόμαστε καθημερινά έρμαια της απύθμενης βλακείας και της αβάσιμης επιδειξιομανίας αργόσχολων ανθρώπων. Χωρίς να το θέλουμε βρισκόμαστε απέναντι από ένα κάρο αρσενικούς losers μέτριας ή και χαμηλής νοημοσύνης που υπερηφανεύονται επειδή μπορούν να κάνουν format. Γιατί μη μου πείτε, ότι δεν σας τύχει να εμπιστευτείτε το αγαπημένο σας laptop σε κάποιον εξυπνάκια που προθυμοποιήθηκε να σας κάνει format, επειδή σίγουρα σαν άντρας ξέρει να χειρίζεται καλύτερα αυτά τα μαραφέτια, και τελικά κατέληξε να σας κάψει και τις δύο κάρτες γραφικών που μέχρι πριν ανακατευτεί ο εν λόγω κύριος, καθιστούσαν turbo το μηχάνημά σας!

Η θεωρία λέει ότι μια γυναίκα αδυνατεί να κάνει ένα επιτυχημένο download σε κάτι πιο σύνθετο από ένα wallpaper. Στην πράξη όμως, καμία δεν το παλεύει με την τεχνολογία για παραπάνω από 15’, προτού αποταθεί στο πρώτο αρσενικό κομπιουτερά σπασικλάκι που γνωρίζει. Όλα είναι θέμα υπομονής!
Ακόμη και η οδήγηση. Καμία διανοητική ανεπάρκεια δε μας εμποδίζει να παρκάρουμε σωστά, απλώς είναι ωραία να κρυβόμαστε πίσω από το μανδύα της δικαιολογίας «είμαι γυναίκα» για να έχουμε το ακαταλόγιστο στην απρόσεκτη οδήγηση και στο πρόχειρο παρκάρισμα.

Από μικρά παιδιά μας μεγαλώνουν με τα στερεότυπα των δύο φύλων. Είσαι γυναίκα, άρα δεν ξέρεις να μετράς. Είσαι γυναίκα, άρα η μόνη πολιτική για την οποία δικαιούσαι να εκφέρεις άποψη είναι αυτή του πώς να διατηρήσετε το μανικιούρ σας για μια βδομάδα.

Σημειωτέον, ότι καμία επιστημονική μελέτη δεν αποδεικνύει ότι οι άνδρες γεννήθηκαν με ενσωματωμένη τη γνώση του τι είναι PSI και τοκοχρεολύσιο. Άρα το μονοπώλιό τους στη γνώση της πολιτικής, το υφάρπαξαν με ύπουλο τρόπο. Διότι μόνο αν μια γυναίκα αποφασίσει να διαβάσει δυο αράδες παραπάνω για την πολιτική θα αντιληφθεί ότι ακούει πολλές ανδρικές γνώμες που στηρίζονται σε θεμέλια μπουρδολογίας, άγνοιας και πρόχειρης αερολογίας.

Διαβάζοντας ένα άρθρο της Αλίνας Χατζιδάκι στο Marie Claire, κατέληξα ότι δεν ξέρω αν είναι διασκεδαστικό ή βολικό να ακολουθούμε τα απαρχαιωμένα στερεότυπα και να τα διαιωνίζουμε, όμως αυτά σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στις, αποδεδειγμένες βάσει μελέτης του DNA, ικανότητες ανδρών και γυναικών.

You may also like