Η πολύπλοκη ιστορία του οίκου Gucci,από τη Λίνα Γριβογιάννη


Όταν μετράς σχεδόν 100 χρόνια ιστορίας τίποτα δεν είναι εύκολο. Όλα είναι αναμενόμενα και όλα είναι μέσα στο παιχνίδι, από φορολογικές απάτες μέχρι επαγγελματίες δολοφόνοι. Το 1897 ένας Ιταλός μετανάστης μόλις 16 ετών έφτασε στο Λονδίνο και ξεκίνησε την «καριέρα» του πλένοντας πιάτα στο ξενοδοχείο Savoy αλλά δεν ήξερε ότι η ευκαιρία της ζωής του δεν θα αργούσε να έρθει.

Το 1902 επιστρέφοντας στη Φλωρεντία από όπου και καταγόταν ο Guccio Gucci ξεκίνησε να δουλεύει σε ένα κατάστημα με δέρματα, μέχρι που άνοιξε το δικό του τέσσερα χρόνια μετά. Τελικά το 1921 το κατάστημα έφτασε να πούλα δερμάτινα είδη όπως παπούτσια, γάντια, τσάντες αλλά και πολλών άλλων ειδών αξεσουάρ.

 

 

Αν και ήταν εμπνευσμένος από την Βρετανική αριστοκρατία, ήθελε να φαίνεται στη δουλειά του το Ιταλικό στυλ. Έτσι ξεκίνησε να σχεδιάζει πολυτελής τσάντες και παντελόνια ιππασίας. Δυστυχώς όμως τον περίμεναν δύσκολες εποχές όπως ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος και οι συνέπιες του. Όμως παρά το γεγονός ότι αρκετές χώρες είχαν κηρύξει εμπάργκο στην Ιταλία και αρκετές επιχειρήσεις δεν κατάφερναν να επιβιώσουν για την οικογένεια Gucci τα πράγματα έδειχναν να πηγαίνουν πολύ καλά.

 

Ο οίκος άρχισε να χρησιμοποιεί νέα υλικά εκτός από το δέρμα και είναι η εποχή που τα χερούλια από bamboo είναι ένα ακόμα νέο χαρακτηριστικό που κρατά ακόμα και σήμερα σαν σύμβολο του. Κατά τη διάρκεια του πόλεμου άλλαξε και διεύθυνση το μαγαζί της Ρώμης από την Via del Parione, στη Via Condotti. Σήμερα ο οίκος μέτρα σχεδόν 300 καταστήματα σε όλο τον κόσμο και το Gucci Group περιλαμβάνει ονόματα όπως Yves Saint Laurent, Sergio Rossi, Bottega Veneta, Bedat & Co,. Boucheron, Stella McCartney, Balenciaga and Alexander McQueen.

 

Αφού τελικά τα κατάφερε και χάρις την βοήθεια των γιων του, ο Guccio πέρασε τον Ατλαντικό και άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στην Savoy Plaza, New York το 1953, δυστυχώς 15 ήμερες μετά τα εγκαίνια σε ηλικία 72 ετών έφυγε από τη ζωή. Όμως η επιτυχία του ονόματος δεν σταμάτησε και όλες οι διάσημες γυναίκες από την Jackie Kennedy Onassis μέχρι την Liz Taylor ήταν εκεί ακόμα και άντρες όπως Peter Sellers και Samuel Becket ήταν πιστοί πελάτες όλα τους τα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει και τσάντα με το όνομα Jackie O.

Αν και τα καταστήματα είχαν τεραστία επιτυχία και τα κέρδη ήταν μεγάλα οι γιοι μεταξύ τους είχαν συγκρούσεις, ενώ ο μεγαλύτερος ο Aldo είχε κρατήσει από μόνος του την διοίκηση της εταιρείας πάρα το ταλέντο του, δεν κατάφερε να αποφύγει το σκάνδαλο. Μία ιστορία που σχετιζόταν με ένα πόσο γύρω στα 7 εκατομμύρια ευρώ, και ήταν φορολογική απατή γεγονός που αποτέλεσε ιδανική ευκαιρία για τον Maurizio (ανιψιός του Aldo και γιος του αδελφού του Rodolfo) να τον διώξει από την ηγεσία της εταιρείας. Με αποτέλεσμα ο Aldo να πάει φυλακή σε ηλικία 81 ετών.

Το μόνο θετικό που κατάφερε να κάνει ο Maurizio για την εταιρεία ήταν να προσλάβει την Dawn Mello η όποια ήταν και εκείνη που έφερε στον οίκο τον σχεδιαστή που θα τον απογείωνε τον Tom Ford. Όμως ο Maurizio είναι εκείνος που φταίει για το γεγονός ότι ο οίκος δεν ανήκει πλέον στην οικογένεια, αφού το 1993 ο δικηγόρος που τον βοήθησε να πάρει την εταιρεία από τον θείο του ήταν και αυτός που τελικά του την πηρέ ολοκληρωτικά. Ο Domenico de Sole λοιπόν μαζί με τον Ford ήταν αυτοί οι δύο που από το 1993 και μετά έκαναν τον Gucci έναν από τα μεγαλύτερα και πιο δυνατά ονόματα στο κόσμο της μόδας. Το 1995 ο Maurizio βρέθηκε δολοφονημένος και η σύζυγος του καταδικάστηκε ότι είχε πληρώσει τους δολοφόνους.

Έρχεται κάποια στιγμή που τα πράσινα φύλλα όσο και αν λάμπουν θα κιτρινίσουν και αύτη η στιγμή για τον Gucci ήταν το 2004 όταν ο Domenico de Sole και ο Tom Ford αποφάσισαν και έφυγαν μαζί, αφήνοντας τον οίκο ξεκρέμαστο. Την θέση του ταλαντούχου Ford ανέλαβε ένα γκρουπ νέων σχεδιαστών και την θέση του De Sole, η μέχρι τότε υπεύθυνη αξεσουάρ Frida Giannini.

Σήμερα ο Gucci είναι ένα όνομα που όλοι ξέρουν και που τα έχει όλα, από ρούχα και αξεσουάρ μέχρι και καλλυντικά. Το logo του οίκου με τα δύο GG είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα, έχει τσάντες κλασσικές, με διάσημα ονόματα και προϊόντα must have για κάθε γυναίκα που ακόμα και αν δεν μπορεί να τα αποκτήσει σίγουρα ξέρει ποια είναι. Φέτος το φθινόπωρο θα βγάλει ένα ακόμα νέο άρωμα με ένα νέο πρόσωπο την Blake Lively. Πάρα τα προβλήματα και τα διάφορα εσωτερικά θέματα που έχει αντιμετωπίσει σε όλα τα χρόνια της ιστορίας του οι καταναλωτές του δεν επηρεάστηκαν πότε.

Πηγή:http://luxedb.com

You may also like