Η προταση για DVD: Μικρά αθώα ψέμματα (Les petits mouchoirs)

Όταν ο Λιντό διακομίζεται στην εντατική έπειτα από ένα σοβαρό ατύχημα με το μηχανάκι του, οι υπόλοιποι της παρέας του αποφασίζουν να πάνε στις προγραμματισμένες διακοπές τους, υπολογίζοντας πως θα έχει βελτιωθεί η κατάστασή του μέχρι να επιστρέψουν. Η απουσία του, όμως, λειτουργεί ως ένα εφαλτήριο να βγουν στην επιφάνεια μυστικά. Είτε αυτά είναι μικρά είτε μεγάλα, κρύφτηκαν καλά για καιρό προκειμένου να διατηρηθούν οι ισορροπίες και για να μη χαλάσει το «φαίνεσθαι» κανενός από την παρέα. Πόσο μπορούν αυτά τα μυστικά να επηρεάσουν τους ήρωες; Πόσα είναι αυτά που τους χωρίζουν και πόσα όσα τους ενώνουν; Και κυρίως, τι θα υπερισχύσει τελικά; Η δύναμη της φιλίας ή οι ισορροπίες που δημιουργήθηκαν με την απόκρυψη όσων τους πνίγουν;

Ο Guillaume Canet, γνωστός από τον κεντρικό ρόλο του Julien στη surreal αισθηματική ταινία «Αγάπα με αν τολμάς» (“Jeux d’enfants”), αυτή τη φορά παίρνει θέση πίσω από τις κάμερες και σε δικό του σενάριο αποτυπώνει τις ανθρώπινες σχέσεις του σήμερα. Τις σχέσεις που η τρελή καθημερινότητα έχει αναγκάσει να βασίζονται μόνο σε όσα αφήνουν οι άνθρωποι να φανούν προκειμένου να συνεχίσουν να είναι ευχάριστοι στους γύρω τους. Με το τέλος της ταινίας, ο θεατής μπαίνει στη διαδικασία να αναλογιστεί πόσο τελικά επιτρέπει στο “image” του να καθορίσει την σημασία της φιλίας, της αγάπης και της οικογένειας. Εγώ, πάντως, όταν έκλεισα το DVD σκέφτηκα πως τελικά το «φαίνεσθαι» δεν είναι παρά μία εικονική πραγματικότητα στην οποία έχουνε πολλοί οικειοθελώς – δυστυχώς – εγκλωβιστεί, αδυνατώντας, έτσι να δούν παραπέρα.

Να αναφέρω επίσης πως η αγαπημένη μου Marion Cotillard εντυπωσιάζει γι’ άλλη μία φορά, μια που είναι από τις λίγες ηθοποιούς – κατ’ εμέ – που δεν χρειάζεται να τις ακούς να μιλούν για να αποδείξουν την αξία τους. Αρκούν οι εκφράσεις του προσώπου της κι οι κινήσεις του σώματός της.

Πρωταγωνιστούν: François Cluzet, Marion Cotillard, Benoît Magimel, Gilles Lellouche, Jean Dujardin

You may also like