«Η Σκιά του Ανέμου» του Carlos Ruiz Zafon

Σε μία Βαρκελώνη που ακόμη προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά τον πόλεμο, ο βιβλιοπώλης Σεμπέρε πηγαίνει τον εντεκάχρονο γιο του, Ντανιέλ στο Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων. Ένα μέρος όπου φυλάσσονται βιβλία που απειλήθηκαν με εξαφάνιση. Εκεί ο μικρός Ντανιέλ θα διαλέξει τη «Σκιά του Ανέμου» και το ίδιο βράδυ θα τη διαβάσει χωρίς διακοπή. Όταν όμως θα ανακαλύψει πως η ύπαρξη του συγγραφέα Χουλιάν Καράξ παραμένει ένα μυστήριο για κάθε επαγγελματία στο χώρο του βιβλίου, ο Ντανιέλ βάζει σκοπό να ανακαλύψει το γιατί. Δε μπορούσε, όμως, να φανταστεί πως κάποιος μυστηριώδης άντρας που καίει τα βιβλία του Καράξ μόλις αυτά έρθουν την κατοχή του θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Έτσι ο Ντανιέλ, παίρνοντας λίγο λίγο συμμάχους στο πλάι του, θα βρεθεί μπροστά σε μία σκοτεινή ιστορία γεμάτη καταραμένους έρωτες, μίσος, εκδίκηση και πόνο, ενώ η περιπέτειά του γίνεται παράλληλα μάθημα ζωής.

Ο Carlos Ruiz Zafon, με κινητήριο δύναμη την αγάπη του για τα βιβλία, συντάσσει μία ιστορία γεμάτη μυστήριο κι ανατροπές. Η πλοκή είναι έτσι υφασμένη που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από εκείνη μίας κινηματογραφικής ταινίας μυστηρίου, εντείνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στον αναγνώστη τη δυνατότητα να δημιουργεί μία πεντακάθαρη εικόνα των καταστάσεων. Ακόμη κι η σκιαγράφηση των χαρακτήρων είναι ακριβής, οπότε δεν υπάρχει στιγμή που να «κουράζεται» ο αναγνώστης.
Αντίθετα, αν χρειαστεί να κλείσει έστω για λίγο το βιβλίο, θα το κάνει με μεγάλη δυσκολία. Τέλος ο συγγραφέας μας δίνει μία άψογη εικόνα της Βαρκελώνης εκείνης της εποχής, συμπληρώνοντας ακόμη περισσότερο την εκάστοτε εικόνα που δημιουργείται στον αναγνώστη.

«Η Σκιά του Ανέμου» είναι το πρώτο βιβλίο τη τριλογίας που έχει σαν κεντρικό άξονα το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων. Ακολουθεί «Το Παιχνίδι του Αγγέλου» και μόλις τώρα κυκλοφόρησε «Ο Αιχμάλωτος του Ουρανού», όλοι οι τίτλοι από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

You may also like