Η σοκολάτα κατά την εγκυμοσύνη κάνει καλό στο μωρό

woman-eating-chocolates-while-pregnantΤα νέα που κάθε εγκυμονούσα με λιγούρες θα ήθελε να ακούσει έρχονται από τον Καναδά, καθώς όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες ένα σοκολατάκι την ημέρα έχει ευεργετική επίδραση στη μητέρα αλλά και το έμβρυο.

Μόλις 30 γραμμάρια ημερησίως, μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη του μωρού, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες που παρουσίασαν τη μελέτη τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μητρικής-Εμβρυϊκής Ιατρικής στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα οφέλη της σοκολάτας. Προστατεύει την υγεία της γυναίκας και φαίνεται ότι βοηθά στην αποτροπή μιας σοβαρής επιπλοκής που ονομάζεται προεκλαμψία, μιας επικίνδυνης κατάστασης για την έγκυο, όπου η αρτηριακή πίεση του αίματος αυξάνεται σε επικίνδυνα επίπεδα.

Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Λαβαλ στο Κεμπέκ του Καναδά, με επικεφαλής τον Δρ. Εμμανουέλ Μπουτζολντ, επεσήμανε μάλιστα ότι, ο συσχετισμός ίσχυε ανεξαρτήτως της περιεκτικότητας της σοκολάτας σε φλαβανόλες. Πρόκειται για ουσίες που πιστεύεται ότι απονέμουν ποικίλα οφέλη υγείας.

Οι φλαβανόλες εμπεριέχονται σε μεγάλες ποσότητες στο ακατέργαστο κακάο. Ωστόσο, έχουν πικρή γεύση και η διαδικασία μετατροπής του φυσικού κακάο σε σοκολάτα μπορεί να συντελέσει σε μείωση της περιεκτικότητας σε φλαβανόλες. Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές θέλησαν να δουν αν οι διαφορετικές περιεκτικότητες σε φλαβανόλες είχαν κάποια επίδραση στις κυήσεις σχεδόν 130 γυναικών.

Χώρισαν λοιπόν τις εθελόντριες σε δύο ομάδες δίνοντας στη μία ομάδα σοκολάτα που είναι πλούσια σε φλαβανόλες και στην άλλη με χαμηλή περιεκτικότητα. Οι ερευνητές της έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση έως την ημέρα του τοκετού.

Ανεξαρτήτως του τύπου της σοκολάτας που είχαν καταναλώσει, οι γυναίκες αντιμετώπιζαν τον ίδιο κίνδυνο προεκλαμψίας και υπέρτασης. Το βάρος του πλακούντα και το βάρος γέννησης ήταν επίσης όμοιο και στις δυο ομάδες. Ομοίως, τα επίπεδα της κυκλοφορίας του αίματος στο έμβρυο και τον πλακούντα, καθώς και η ενδομήτρια ταχύτητα του αίματος δεν φάνηκαν να επηρεάζονται από την τροποποίηση των επιπέδων των φλαβανόλων.

Όμως, η κατανάλωση μικρής ποσότητας σοκολάτας, ανεξαρτήτων περιεκτικότητας σε φλαβανόλες, σχετίστηκε με αξιοσημείωτη βελτίωση σε όλες τις μετρήσεις της αιματικής κυκλοφορίας και ταχύτητας, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.

«Αυτό δείχνει ότι κάτι έχει η σοκολάτα, εκτός από τις φλαβανόλες, που έχει θετική επίδραση στην πορεία της εγκυμοσύνης. Αν ανακαλύψουμε αυτό το κάτι, ίσως θα μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία της μητέρα και του παιδιού και να μειώσουμε τις επιπλοκές στην κύηση» επεσήμανε ο Δρ Μπουτζολντ. Και υπογράμμισε ότι η κατανάλωση σοκολάτας δεν θα πρέπει να ξεφεύγει των λογικών πλαισίων, αφού υπάρχει πάντα ο απορρέων κίνδυνος των πλεοναζόντων θερμίδων και του διαβήτη της εγκυμοσύνης.

 

Πηγή: typosthes.gr, DailyMail.com

You may also like